La Vanguardia (Català-1ª edició)

Hamilton riu l’últim, la tornada d’Alonso fa figa

La tàctica de Mercedes i un error de Verstappen donen la victòria a l’anglès, mentre que l’asturià abandona per avaria i Sainz és 8è

- TONI LÓPEZ JORDÀ

41 ptes. 28 18 12 2

Lewis Hamilton sempre torna. No havia estat el més ràpid en tot el cap de setmana a Bahrain, però a l’hora de la veritat va imposar la seva llei de campió. En aquesta ocasió, el gran mèrit del triomf de l’anglès va ser el pla dels estrategs de Mercedes, que amb un undercut avançaven la seva parada i pispaven el primer lloc i el triomf a un Max Verstappen erràtic, que també va tenir la seva dosi de culpa. Per la seva part, Fernando Alonso va tenir una tornada fallida amb retirada per avaria després d’una actuació discreta, mentre que Carlos Sainz es va estrenar a Ferrari amb un 8è lloc.

El primer episodi del Mundial 2021 es va resoldre al tauler estratègic, malgrat que en un inici Red Bull tenia controlada la cursa. Verstappen, sòlid, va conservar a la sortida la primera posició de la pole, defensada del setge d’un Hamilton que li va ficar el morro al primer revolt. L’holandès, que havia estat el més veloç en totes les sessions, d’entrenamen­ts i de classifica­ció, va arribar a acumular una renda còmoda d’1,5 a 1,8 segons al primer tram de la prova, fins al primer pit stop. Però aquí es va acabar el seu domini: Mercedes li va robar la cartera a l’escuderia energètica.

Els estrategs de l’estrella van fer que Hamilton avancés la primera aturada a la volta 13, quatre girs abans que Verstappen, i per això l’anglès va poder accelerar a fons i repelar dècimes a l’holandès a còpia de millors voltes. Quan el de Red Bull va parar i va tornar a pista es va trobar darrere de l’anglès, que va prendre el liderat gràcies a la tàctica dissenyada des de Brackley.

Per sentenciar, Hamilton i Mercedes van tornar a avançar la segona parada, li van calçar la goma dura i l’anglès sortia per davant de l’holandès quan aquest últim va completar el seu segon pit stop, a la volta 40, amb una renda de 8,7 segons per als 16 girs que quedaven fins a la meta. Començava en aquell punt una persecució despietada de Verstappen a la caça de Hamilton.

Van ser els millors moments de la cursa, amb dos depredador­s en acció, Max atacant i Lewis escapantse del llop. L’holandès, amb pneumàtic dur, va repelar dècimes volta a volta, va arribar a posar-se a 1 segon quan faltaven 5 girs, i aprofitava una passada de frenada de Hamilton per obrir el DRS i clavar la queixalada definitiva al Mercedes quan faltaven tres voltes: el Red Bull es posava primer. Tot i això, en la maniobra triomfal hi va haver la seva condemna: Verstappen l’avançava amb les quatre rodes fora de la pista al revolt 4, i per això li havia de tornar la posició per evitar ser sancionat. “Me’n vaig anar per fora de la pista i li vaig haver de tornar la posició; després no em quedava pneumàtic per seguir Lewis, era impossible”, admetia esportivam­ent Max, que perd la seva primera gran ocasió de doblegar el campió.

Discreta actuació espanyola Carlos Sainz i Fernando Alonso van tenir una actuació dispar des de l’arrencada. L’asturià va estar millor a la sortida, guanyant una posició, la que va guanyar al seu amic Sainz, que va baixar al 10è lloc, superat també per Stroll. A partir d’aquí, les seves dinàmiques van ser oposades. Mentre que el de Ferrari arribava a viatjar en la cinquena posició, guanyant confiança i mostrant un bon ritme que li permetia arribar fins a la 8a posició, malgrat no arriscar per assegurar punts, el d’Alpine anava de més a menys, de 7è als primers girs a 15è abans de plegar.

A mitja cursa, Alonso perdia terreny, sense gaire ritme, superat per Checo Pérez, Sainz, Stroll, l’Alfa Romeo de Räikkönen i fins i tot l’Alpha Tauri del debutant Tsunoda, que enviava l’asturià al 12è lloc a la volta 26. El seu primer GP de la tornada es va tancar amb abandoname­nt per problemes de frens a la volta 33 quan ocupava el 15è lloc després del segon pit stop. Segons l’equip francès, la “retirada de Fernando va ser causada per alguna brossa que va quedar atrapada al conducte del fre, que en va provocar el sobreescal­fament”.

 ?? LARS BARON / GETTY ?? MUNDIAL DE CONSTRUCTO­RS (1 de 23)
Lewis Hamilton celebra amb aquest salt el seu primer triomf al Mundial 2021
LARS BARON / GETTY MUNDIAL DE CONSTRUCTO­RS (1 de 23) Lewis Hamilton celebra amb aquest salt el seu primer triomf al Mundial 2021

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain