La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’IPC del 2020 a Andorra es tanca en –0,2%

LA INFLACIÓ DE FEBRER D’AQUEST ANY REGISTRA UN INCREMENT DE PREUS I ES COL·LOCA EN EL 0,7%

- REDACCIÓ

El comportame­nt de l’índex de preus de consum (IPC) d’Andorra durant el 2020 es va fixar a final d’any en un –0,2%. La lleugera deflació viscuda al principat es deu a l’alça de preus en els grups de transport i de begudes alcohòliqu­es i la seva compensaci­ó en el descens de preus d’alimentaci­ó, restauraci­ó, moda i calçat. La xifra final andorrana en l’any de la pandèmia se situa entre les dades d’Espanya, –0,5%, i França, que va tancar l’exercici en el 0%. Entre els sectors que més repercussi­ó han tingut en el resultat final de l’IPC destaquen el de carburants (pujada de tres dècimes) i el de productes frescos d’alimentaci­ó, amb un descens de set dècimes.

D’altra banda, la dada de la inflació al febrer passat respecte al febrer del 2020 es va situar en el 0,7% (tenint en compte la comparació amb 2017) i en l’1% respecte a la inflació subjacent. Els elements que han permès aquesta tendència diferent han estat els relatius a moda i calçat i a transport, amb un comportame­nt alcista. En canvi, els sectors amb una tendència baixista són begudes alcohòliqu­es, tabac i salut. Ensenyamen­t i hostaleria s’han mantingut estables. Si es tria la dada de la inflació subjacent (1%), la variació anual és tres dècimes superior en relació amb el mateix mes de l’any anterior.

Pel que fa a l’IPC de les dues principals referèncie­s de l’entorn, Espanya i França, en tots dos països s’ha registrat un avanç dels preus. Espanya tanca el febrer amb el 0% i França s’enfila al 0,4%. La mitjana harmonitza­da de la UE registra un 0,9% al febrer.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain