La Vanguardia (Català-1ª edició)

Aerolínies i turoperado­rs intenten remuntar malgrat les noves restriccio­ns

Els grans grups turístics pressionen els governs davant el retard de la vacunació

- MAITE GUTIÉRREZ

El repunt recent de turistes francesos, alemanys i suïssos ha posat en alerta governs autonòmics i executius dels mercats emissors principals per a Espanya, que han vist com grans aerolínies i turoperado­rs s’apressen a portar viatgers quan encara no és a punt el passaport sanitari europeu i la població vacunada a penes obté un 5%.

La sorpresa ha estat tan gran que alguns responsabl­es públics han respirat alleujats quan han sabut les noves restriccio­ns a la mobilitat de països com el Regne Unit i Alemanya, que entren en vigor avui amb l’objectiu d’aixecar-les a l’estiu si la situació sanitària ho permet. El Govern britànic ara prohibeix les vacances a l’estranger sota multa de 6.000 euros, mentre que l’alemany exigeix un test negatiu de coronaviru­s, cosa que dificulta els viatges curts. Un fre al turisme que les companyies principals del sector miren d’esquivar atesa la incertesa sobre la temporada d’estiu. Ryanair, TUI o Lufthansa acaben de presentar la seva programaci­ó per als pròxims mesos amb una alça considerab­le de les operacions malgrat les limitacion­s imposades. No es tracta només d’una operació comercial. El moviment també és una manera de pressionar els governs perquè reobrin la mobilitat per la por que una crisi de liquiditat faci estralls sobre la indústria dels viatges, tal com coincideix­en analistes consultats.

“Un segon estiu perdut per la crisi del coronaviru­s desencaden­aria una cadena de fallides d’aerolínies i turoperado­rs, juntament amb una repetició dels rescats, retallades de llocs de treball i ajornament­s i cancel·lacions de compra d’avions”, resumeix Romà Andreu, professor d’EAE Business School. TUI, l’operador turístic més gran del món, amb prou feines ha reduït el seu programa d’estiu un 5% amb l’esperança que les ganes de viatjar superin les restriccio­ns. “Els clients d’Alemanya i el Regne Unit són els que més estan reservant, principalm­ent a Espanya i altres destinacio­ns mediterràn­ies, amb un nivell de despesa mitjana un 22% superior al d’altres temporades”, expliquen des de TUI. La companyia, que va ser rescatada pel Govern alemany amb 7.000 milions d’euros l’any passat, té en aquests moments 2,8 milions de reserves per a l’estiu, un 60% per sota de la xifra del 2019.

Ryanair, la primera low cost d’Europa, preveu 2.500 vols setmanals a Espanya, amb 582 rutes amb origen i destinació al país, una de les ofertes més importants dels últims anys. “Esperem un augment considerab­le de la capacitat davant l’any anterior. La nostra programaci­ó en territori espanyol és al voltant d’un 20% més gran que en altres temporades”, diu Dara Brady, director de màrqueting de Ryanair. Tot i que l’aerolínia ha reduït la seva previsió global de passatgers per a l’any fiscal a entre 26 i 30 milions, ara espera que el ritme de la campanya de vacunació a Europa permeti un estiu “decent”. Des del grup alemany Lufthansa, un dels que més ha esperonat la demanda a Espanya aquesta Setmana Santa, també confirmen que no pensen retallar els vols ara per ara malgrat les restriccio­ns i les pors dels governs a un empitjoram­ent de la pandèmia. Vueling o EasyJet havien augmentat lleument els vols des d’Alemanya i Suïssa aquests dies, un increment que es manté de moment.

 ?? JAIME REINA / AFP ?? Un grup de turistes arribant aquest cap de setmana a l’aeroport de Palma
JAIME REINA / AFP Un grup de turistes arribant aquest cap de setmana a l’aeroport de Palma

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain