La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les grans hoteleres reobren amb l’impuls del turisme interior

- M. GUTIÉRREZ

Les grans cadenes hoteleres espanyoles comencen la seva particular desescalad­a a partir d’aquest mes gràcies a l’impuls del turisme interior. Meliá té en aquests moments 34 hotels oberts a Espanya i uns 90 més de tancats. Aquest mes esperen així mateix poder obrir tretze hotels, dels quals dos són a la Comunitat Valenciana, un a Lleida, quatre a

Madrid, un a Palma, quatre a Andalusia i un més a Tenerife. “A aquests hotels s’hi afegiria un altre hotel a Marbella, que obriria el primer d’abril, coincidint amb els dies festius de Setmana Santa. Així, aquesta setmana podríem disposar de 47 hotels oberts, amb establimen­ts actius en pràcticame­nt totes les comunitats autònomes on som presents”, detallen des de Meliá.

Fins al juny esperen a més avançar considerab­lement amb les obertures, afegint-hi 44 hotels més. Només entre mitjans d’abril i finals de maig preveuen reobrir 29 hotels, majoritàri­ament vacacional­s en destinacio­ns de les illes Canàries, les Balears i Andalusia.

Després, durant el juny, tenen l’objectiu d’activar 30 hotels també en destinacio­ns de costa peninsular, així com a les illes, continuant amb una majoria d’obertures d’hotels vacacional i amb alguna obertura més d’hotels urbans en ciutats com Sevilla, Madrid i Barcelona. “D’aquesta manera i si les condicions ho permeten arribaríem als 106 hotels (més d’un 85% del portafolis) a començamen­ts d’estiu”, concreten. A més, la cadena planifica l’obertura d’alguns hotels només en caps de setmana (per a escapades) o puntualmen­t per allotjar algun grup. La demanda, continuen, ara es concentra en establimen­ts de destinacio­ns vacacional­s, de costa, sobretot a partir de l’estiu i la tardor.

A Hotusa ja disposen de 128 hotels a 64 places. En les últimes setmanes han obert 35 establimen­ts, entre els quals tres hotels de nova incorporac­ió, l’Eurostars Valbusenda Hotel Bodega & Spa, a Toro (Zamora), l’Eurostars Marqués de Vallejo (Logronyo) i l’Exe Doña Carlota (Ciudad Real). “Passada la Setmana Santa veurem com evoluciona la demanda i decidirem sobre futures obertures”, assenyalen des de la cadena, que aposta pel client de proximitat “davant la pèrdua del client estranger”. Les mateixes fonts afegeixen que “per Setmana Santa esperem tenir client català, fins i tot de la mateixa ciutat de Barcelona”, als establimen­ts ubicats a la ciutat.

La cadena RIU, per la seva part, amb 100 hotels a 20 països al voltant del món, avui dia disposa de

almenys per als vols de curta i mitja distància. No per als de llarg radi, això és bastant més complicat. Per a l’any 2050 aquestes tecnologie­s haurien d’estar ja provades i ser una realitat.

La CE preveu obligar les aerolínies a utilitzar un percentatg­e de biocombust­ible, però el pla ha provocat reticèncie­s de les low cost. Què ha passat? Aquests combustibl­es alternatiu­s són més eines que tenim per contaminar menys. El problema és que hi ha molt poca producció. Amb la producció de biocumbust­ible actual es cobriria un 0,1% del consum de querosè. Per tant, cal escalar la producció.

PLANS DE LA UE “Els vols de llarg radi també haurien d’utilitzar biocombust­ibles”

subministr­adors de combustibl­e a facilitar-lo. No es poden excloure els vols de llarg radi d’aquesta obligació perquè són els que més contaminen. A Europa els trajectes de menys de 500 quilòmetre­s represente­n un 31% del total de vols, però només són responsabl­es d’un 4,3% de les emissions. Tot i això, els vols de més de 4.000 quilòmetre­s són un 6% del total i provoquen un 52% de les emissions, segons dades d’Eurocontro­l.

Tornant a la crisi de la pandèmia, quines previsions hi ha per a la temporada d’estiu? Hi ha molta incertesa. Aquestes dues últimes setmanes la demanda de trànsit. L’activitat d’aquesta Setmana Santa serà baixa en general, però a mesura que avanci la vacunació confiem a remuntar.

Espanya continua sent una destinació líder?

Continua sent una destinació prioritàri­a. A la mínima que diferents governs han suggerit la possibilit­at de poder viatjar al maig o al juny, les reserves cap a Espanya s’han multiplica­t.

Poden aguantar financeram­ent un altre estiu amb poca activitat?

Esperem que sí que hi hagi activitat. A EasyJet disposem de gairebé 3.000 milions de lliures de liquiditat, hem accedit a crèdits, hem ampliat capital i hem tingut la plantilla en ERTO, així que estem aplicant totes les mesures per superar aquesta enorme crisi.

Mantindran la base de l’aeroport de Barcelona? L’objectiu és mantenir-la i ser també a Palma i Màlaga.

TEMPORADA TURÍSTICA “És difícil fer previsions, però Espanya és una destinació prioritàri­a”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain