La Vanguardia (Català-1ª edició)

Fluidra arrenca la ‘quarta temporada’ a l’Ibex 35

L’empresa preveu créixer fins a un 15% aquest any

- EDUARDO MAGALLÓN

Fluidra arrenca avui la seva quarta temporada –fent un símil amb les sèries de televisió– debutant a l’Ibex 14 anys després d’haver-se estrenat al mercat borsari. Així és com ho defineix Eloi Planes, president de Fluidra. Situa els quatre grans salts de l’empresa fundada al Poblenou el 1969 a l’entrada com a accionista del Banc Sabadell l’any 2000, la sortida a borsa el 2007, la fusió amb Zodiac el 2017 i ara l’arribada a l’Ibex 35.

La borsa americana és el següent pas lògic? “No hem descartat mirar el tema americà i que vagi madurant, és una possibilit­at que tenim. Ja som una empresa molt americana des del punt de vista de les vendes i dels resultats”, contesta Planes. Els Estats Units pesen un 33% de les vendes del grup.

La companyia és la número 24 per capitalitz­ació a l’Ibex 35 amb al voltant de 4.700 milions d’euros. És una capitalitz­ació sis vegades superior a la del 2007 quan va sortir a borsa.

Ho va fer just abans que comencés la crisi financera. La cotització malgrat l’empenta dels primers dia es va enfonsar com la major part del mercat per tornar a remuntar posteriorm­ent fins a la situació actual. Planes creu que la liquiditat que ha posat al mercat el fons Rhone Capital ha estat clau per entrar a l’Ibex. Després de l’absorció de Zodiac,

que va significar multiplica­r-ne per dos la mida, Rhone va entrar al capital i ha venut part de les accions si bé encara en manté un 21%. Les quatre famílies fundadores (Planes, Serra Duffo, Corbera Serra i Garrigós) mantenen al voltant d’un 30% i Manuel Puig i els Godia, prop d’un 11%. Planes va assenyalar que el 2020 es va renovar per tres anys el pacte d’accioniste­s de les famílies fundadores.

Les previsions que ha presentat l’empresa per a aquest any és un augment de les vendes d’entre un 12 i un 15%. Des de la seva sortida a borsa, quan Fluidra facturava 657,2 milions d’euros ha duplicat amb escreix els ingressos fins als 1.488,1 milions de l’any passat. Els beneficis van ser de 96,4 milions, 11 vegades més que l’any anterior.

Planes assenyala que després de l’aturada del confinamen­t el mercat de la piscina s’ha comportat molt bé tant a Europa com als Estats Units amb forts creixement­s. “La gent tant temps a casa ha despertat l’interès”, afegeix.

Mentrestan­t, la companyia prosseguei­x amb la seva tradiciona­l política d’adquisicio­ns. Des de començamen­t d’any, Fluidra ha aconseguit el control de tres empreses, dues de les quals estan ubicades als Estats Units. Només la compra de Custom Molded Products va ser per un import de 245 milions de dòlars –uns 205 milions d’euros a canvi actual–. La quarta temporada promet.

Eloi Planes es fixa cotitzar al mercat americà com la pròxima fita de la companyia

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? El president de Fluidra, Eloi Planes
LLIBERT TEIXIDÓ El president de Fluidra, Eloi Planes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain