La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els ulls de plaça Venècia

Roma recupera els policies que guien el trànsit des de l’emblemàtic­a plataforma de la capital

- ANNA BUJ Roma. Correspons­al

Al fons, el monument a Víctor Manuel II, també conegut com l’Altar de la Pàtria, construït en honor al primer rei de la Itàlia unificada. Al costat, el Palazzo Bonaparte, conegut per ser el refugi a Roma de Maria Letizia Ramolino, mare de Napoleó. A l’altra banda, el Palazzo Barbo, un emblemàtic edifici pintat de color terracota des del balcó del qual Benito Mussolini arengava les masses en les ocasions importants, com quan va declarar la guerra a França i al Regne Unit el 1940.

Feia un any que en aquest escenari imponent faltava un altre reclam molt popular per a turistes i romans: els vigili, o els policies de trànsit que, vestits amb el tradiciona­l uniforme del cos de la policia local de Roma, guiaven els nerviosos conductors des d’una plataforma mòbil al centre de la plaça Venècia, al cor de la capital italiana.

Acabades les obres per renovar les tradiciona­ls llambordes sampietrin­i de la plaça, aquestes figures emblemàtiq­ues –que també en diuen pizzardoni– han tornat al lloc que els pertany, per al gaudi dels romans que poden passejar pel centre de la capital malgrat les restriccio­ns imposades pel Govern. I entre els nous vigilants de trànsit a la plaça Venècia hi ha una dona de 43 anys, Cristina Corbucci, que ha fet furor entre les seves conciutada­nes.

Corbucci no és la primera dona que accedeix a aquest càrrec privilegia­t, però el seu nomenament sorprèn en una professió tradiciona­lment reservada als homes. “És un honor i una responsabi­litat per a mi representa­r les dones de la policia local, també perquè en la meva promoció hi havia majoria de dones”, explica l’agent a La Vanguardia. Des que és a la plataforma, Corbucci nota l’alegria i la sorpresa de les conductore­s, contentes per veure una dona en aquesta posició. “Em saluden, em donen les gràcies, em miren..., és molt bonic”, somriu.

Amb els seus guants blancs, el xiulet a la boca i uns moviments

 ?? CLAUDIO PERI / EFE ??
CLAUDIO PERI / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain