La Vanguardia (Català-1ª edició)

Itàlia imposa una quarantena de 5 dies per a països de la UE

Estarà en vigor només durant la Pasqua, fins al 6 d’abril

- ANNA BUJ Roma. Correspons­al

Itàlia ha imposat una quarantena de cinc dies a les persones que hi arribin de països de la Unió Europea. Ho va comunicar ahir el ministre de Sanitat, Roberto Speranza, que va firmar una nova ordenança per la qual els viatgers també s’hauran de fer una prova d’antígens o PCR tant les 48 hores abans de viatjar com quan s’acabi el període d’aïllament.

Fins ara Itàlia només exigia un test ràpid o una PCR abans del viatge en desplaçame­nts comunitari­s per evitar la quarantena, una prova que demanen quan s’arriba a l’aeroport. Roma sí que exigia quarantene­s per als que entren a Itàlia de països extracomun­itaris, i estan prohibits alguns viatges des de països com el Regne Unit, el Brasil o el Japó. La nova quarantena anunciada pel ministeri es podrà evitar si es justifique­n motius d’urgència o necessitat­s laborals. Els que no demostrin aquestes raons hauran de comunicar quan arribin al país el lloc on faran l’aïllament.

Aquesta nova exigència de quarantena per a països europeus només estarà en vigor fins al 6 d’abril, com una mesura per desincenti­var els desplaçame­nts per Setmana Santa i atesa l’“evolució de la situació epidemiolò­gica a escala internacio­nal”. L’Executiu ha pres aquesta decisió davant les queixes de molts hotelers i empresaris del sector turístic del país perquè es permetia viatjar a l’estranger durant les vacances de Setmana Santa però no dins d’Itàlia, on la majoria dels residents viuen pràcticame­nt un segon confinamen­t, amb les botigues no essencials, els restaurant­s, les escoles i els museus tancats a la major part del país.

El Govern de Mario Draghi ha imposat la zona vermella a tot el país durant aquest cap de setmana de Pasqua, de manera que entre el 3 i el 5 d’abril no es podrà sortir de casa tret que sigui per una urgència, per fer un volt al voltant de casa o per visitar familiars, en grups de dos adults i una vegada al dia.

“No puc sortir del poble però sí que puc volar a les Canàries. És absurd mentre un 85% dels hotels italians estan obligats a estar tancats”, denunciava al Corriere della Sera Bernabò Bocca, president de Federalber­ghi, l’associació que agrupa els hotelers del país. “Val més tard que mai”, va dir el líder de la Lliga, Matteo Salvini, que dona suport al Govern de Draghi. “Era absurd que els italians no poguessin ni anar al parc però sí a altres països estrangers. O a Espanya són uns genis que han trobat la poció màgica, cosa que podria ser, o nosaltres ho estem fent malament”, va dir l’ultradretà.

Itàlia va començar ahir a vacunar en algunes farmàcies de Gènova, les primeres a adherir-se a la nova iniciativa per subministr­ar les dosis en aquests establimen­ts. Un dels últims a rebre la injecció d’AstraZenec­a va ser Mario Draghi, el primer ministre. Amb 73 anys, va anar al centre de vacunació de l’estació de Termini de Roma amb la seva dona, Maria Serenella Cappello, seguint els criteris indicats per la regió del Laci. Itàlia sí que permet la vacuna AstraZenec­a per a persones de més de 65 anys.

El sector turístic protestava per les normes que impedien els viatges a Itàlia però no a l’estranger

 ?? MASSIMO PERCOSSI / EFE ?? Una dona circula amb bicicleta pels carrers de Roma
MASSIMO PERCOSSI / EFE Una dona circula amb bicicleta pels carrers de Roma

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain