La Vanguardia (Català-1ª edició)

Putin, Macron i Merkel consideren fonamental­s els acords de Minsk

-

de pau per resoldre el conflicte del Donbass.

Després de la mort dels militars ucraïnesos, el Govern de Kíev va exigir immediatam­ent reunir el Grup de Contacte de Minsk (representa­nts de Rússia, Ucraïna i l’OSCE). Però la reunió, prevista per dissabte, es va suspendre davant la perspectiv­a d’una trobada de molt més nivell, l’anomenat quartet de Normandia, que fa referència a les cites periòdique­s dels líders d’Ucraïna, Rússia, França i Alemanya per provar de trobar una solució a la guerra.

És el que demanava Zelenski. Però Rússia rebutja de moment una reunió d’alt nivell amb el president rus, Vladímir Putin. Al contrari, a

Moscou es preparava una trobada de Putin amb el seu homòleg francès, Emmanuel Macron, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, el que a la premsa russa se n’ha dit “format de Normandia sense Zelenski” i que ha causat les protestes de Kíev. “La nostra posició és: res sobre Ucraïna sense Ucraïna”, va dir dilluns el portaveu d’Exteriors, Oleg Nikolenko.

L’encontre es va produir finalment dimarts al vespre i va ser per videoconfe­rència. Segons el Kremlin, Putin va destacar la importànci­a que les autoritats de Kíev compleixin amb els acords assolits prèviament, principalm­ent a l’establimen­t d’un diàleg directe amb Donetsk i Luhansk. “La part russa va expressar la seva preocupaci­ó per l’augment de la violència provocat per Ucraïna en la línia de contacte”, així com la resolució d’aspectes legals per donar estatus especial al Donbass.

També es va destacar que cal continuar apostant pels acords de Minsk. “Es va confirmar que no hi ha alternativ­a als acords de Minsk com a base per resoldre el conflicte”, va comunicar el Kremlin.

A més d’Ucraïna, Putin, Macron i Merkel van tractar altres qüestions, com la situació de l’opositor rus empresonat Aleksei Navalni. Els líders francès i alemanya “van cridar l’atenció de Putin sobre la necessitat de respectar els seus drets en conformita­t amb el Conveni Europeu de Drets Humans, i de preservar la seva salut”. També van abordar la pandèmia de coronaviru­s, les perspectiv­es de registre a la Unió Europea de la vacuna russa Spútnik V i la situació política a Bielorússi­a, Líbia i Síria.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain