La Vanguardia (Català-1ª edició)

Salut confia a contenir la quarta onada sense endurir les restriccio­ns

- MARTA RICART

“Els contagis pugen i és responsabi­litat de tothom frenar-los”, va avisar aquest dimecres la consellera de Salut en funcions, Alba Vergés. El Govern fa una crida a ser prudents aquesta Setmana Santa, ja que creu que “som a temps de frenar el creixement i que no hi hagi una quarta onada pronunciad­a”, va dir la consellera. “No sé si podem parlar de quarta onada, però els casos pugen, per bé que de manera continguda, no pas com a l’octubre i el desembre, de manera que es pot frenar el creixement”, va precisar. Marc Ramentol, secretari de Salut, va afegir que “entrem en dies decisius que determinar­an la nova etapa, que podem anomenar quarta onada”. “El que passi aquesta Setmana Santa dibuixarà el comportame­nt epidèmic de la nova fase”, va afirmar. Va dir que creixen els casos de covid en l’atenció primària i a les ucis, que ja tenen una ocupació elevada (411 pacients amb covid ahir), però va insistir que “no es doni per descomptat que després de Setmana Santa tornem a tancar”. Salut tem una actitud de “com que ens tornaran a tancar, aprofitem aquests dies”.

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, va dir que “si els índexs empitjores­sin, el més normal seria fer un pas enrere, i l’últim que vam fer va ser obrir el confinamen­t comarcal”. Amb tot, es va mostrar partidari de flexibilit­zar el confinamen­t nocturn. “Però ara no és el moment”, va puntualitz­ar. Salut creu que “es pot frenar la quarta onada amb les mesures vigents”, segons Ramentol. I això que experts en l’epidèmia i responsabl­es dels hospitals han alertat que la situació no és la millor per encarar una quarta onada. Tot i això, Vergés també va reiterar que “no hi ha res escrit i dependrà del que fem tots”.

Dimarts Salut es va reunir amb representa­nts del sector cultural i ahir amb els del comerç, el turisme, la restauraci­ó i l’esport per demanar-los que ajudin a transmetre un missatge de prudència. Vergés va dir que se’ls va explicar que pugen els casos “i això no permet aventurar-nos en futuribles de gaire obertura, però aquestes setmanes hem anat obrint i la intenció és consolidar aquests canvis”. Les mesures actuals seran vigents fins al dia 9.

Entre dijous i divendres s’espera que surtin de l’àrea de Barcelona almenys 331.700 vehicles. Sàmper va apuntar que el cap de setmana hi va haver la sortida més baixa de Setmana Santa en anys (414.437 cotxes, un 17% menys que el 2019), tot i que també hi va haver sortides dijous i moltes d’un dia diumenge. Va subratllar que el més important no és on es va sinó limitar la interacció a la bombolla de convivents. El cap de setmana hi va haver un altre augment de festes il·legals i infraccion­s de les mesures contra la covid.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain