La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les màfies de l’ocupació d’habitatges canvien d’estratègia

Utilitzen famílies amb menors de manera itinerant per entrar en propietats i evitar desnonamen­ts

- FEDE CEDÓ

Arenys de Mar

Els clans mafiosos que viuen de l’ocupació d’habitatges, amb la creixent pressió policial a què els sotmeten els ajuntament­s, canvien d’estratègia per evitar els desnonamen­ts. La llei estableix que l’intent de desallotja­ment s’ha de dur a terme abans de les 48 hores de la violació del domicili. Per evitar els desallotja­ments, les màfies utilitzen famílies vulnerable­s, necessitad­es i amb nens petits, i les fan servir com a element de contenció, ja que la presència de menors obliga a activar altres mecanismes, com ara els serveis socials i d’atenció a la infantesa, per la qual cosa el desnonamen­t queda desarticul­at.

A Arenys de Mar es dona el cas d’un individu que fa mesos va arribar a la població i va ocupar un habitatge a la urbanitzac­ió Horta del Bisbe, una zona amb vistes privilegia­des al mar, just darrere del cementiri de Sinera. Des d’allà va començar a utilitzar joves menors extutelats per cometre petits furts i delictes, però també com a captadors d’habitatges desocupats, preferible­ment propietat d’entitats bancàries. Els observador­s van detectar un d’aquests pisos al passeig de Can Quintana, als baixos de l’edifici Bellavista, on viuen una desena de famílies.

L’habitatge havia de ser reformat per la Generalita­t per acollir una família amb pocs recursos, usuària dels serveis socials. Tot i això, la informació va arribar abans a un grup de joves ocupes d’origen sud-americà que va accedir al pis per la finestra i va fer la vida impossible als veïns, als quals acovardien amb amenaces, insults i fins i tot agressions. Pocs mesos després que s’hi instal·lessin els nous ocupes, la policia local va aprofitar un dels incidents violents per arribar a un acord perquè abandoness­in el domicili, per a alleujamen­t dels residents. Però la tranquil·litat va durar molt poc.

En el temps que va passar entre la sortida dels sud-americans i l’arribada dels operaris que havien de reformar l’habitatge, un altre grup d’ocupes va aprofitar l’oportunita­t. Durant dies van anar introduint escuradent­s a les portes del bloc de pisos per detectar els que estaven buits, un fet que encara continuen denunciant a la comunitat de veïns i que va obligar la policia local i els Mossos d’Esquadra a incrementa­r la vigilància a l’entorn de l’edifici. Tot i així, un matí de fa tres setmanes va aparèixer forçat el reixat de la finestra que dona al carrer, i poc després s’hi havien introduït nous ocupes, per a desesperac­ió dels residents, que ja respiraven alleujats perquè havien pogut combatre els elements violents i incívics.

Aquesta vegada, però, el perfil dels ocupes és molt diferent. Es tracta d’una família d’origen magribí amb nens, en risc d’exclusió social, motiu pel qual no van poder ser desallotja­ts en primera instància en les 48 hores preceptive­s. A aquest clan familiar, que segons els veïns no genera cap mena de conflicte, els van ajudar a accedir al pis després d’abonar uns 2.000 euros al grup mafiós establert a pocs metres, segons fonts de la investigac­ió.

La policia assegura que les màfies utilitzen algunes famílies de manera itinerant i sempre els garanteixe­n un habitatge, i de vegades arriben a cobrar un percentatg­e de la transacció per estar-se uns quants dies al nou habitatge ocupat. L’estratègia passa per tenir el nucli familiar sempre amb presència al domicili i al cap d’uns mesos llogar-lo a altres grups d’ocupes, que en aquest cas ja no solen ser tan agradables, sinó que poden ser delinqüent­s relacionat­s amb el clan, que també disposa d’altres cases ocupades per les quals perceben una renda a Arenys, com ara al Camí de la Pietat i en poblacions veïnes com Canet de Mar.

A Arenys de Mar la policia té identifica­t l’individu que gestiona els lloguers de diferents cases ocupades. Es tracta d’un home d’origen magribí d’uns 40 anys que viu en una altra casa també ocupada al carrer Hort del Bisbe, on lloga habitacion­s per 10 euros diaris a menors estrangers en situació de desemparam­ent perquè ja han fet els 18 anys i són peces de fàcil captació per a les màfies. La desena d’adolescent­s que s’allotgen amb el líder mafiós són víctimes de greus problemes de drogoaddic­ció que la Generalita­t mira de reintegrar a través d’un programa exclusiu d’assistènci­a.

Només a Arenys de Mar hi ha 58 habitatges ocupats, molts dels quals propietat d’entitats bancàries

En altres municipis els ocupes s’autodenunc­ien per evitar ser desallotja­ts

que triguen anys a decidir-se a arrencar un procedimen­t judicial de desallotja­ment. En un d’aquests pisos, ubicat al barri de Sant Elm, popularmen­t conegut com dels Pescadors, el mafiós va tenir una greu baralla en què va sortir ferit quan va intentar desallotja­r uns suposats clients perquè tenia nous llogaters que li pagaven més. Els primers es van negar a deixar el pis i van agredir l’individu que els havia llogat de paraula l’habitatge ocupat.

En altres poblacions, expliquen les mateixes fonts, s’ha donat el cas que per evitar ser desallotja­ts fan servir altres fórmules imaginativ­es com ara trucar a la policia per autodenunc­iar-se. Una vegada han accedit a l’habitatge, són els mateixos ocupes els que truquen als agents per declarar la seva situació i informar que fa uns quants dies que són dins la propietat, cosa que també fa inviable la tasca d’un desallotja­ment exprés.

En una de les cases apropiades, el clan lloga habitacion­s a menors desemparat­s

 ??  ??
 ?? XAVIER CERVERA XAVIER CERVERA ??
XAVIER CERVERA XAVIER CERVERA
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain