La Vanguardia (Català-1ª edició)

REACTIVACI­Ó

- JESÚS SANCHO

Després de més de dues dècades de l’inici del 22@ per transforma­r l’antic Manchester català en un districte tecnològic, aquesta reconversi­ó urbana encara continua en marxa. Després de superar la crisi del 2008 i la paràlisi provocada per la covid durant el primer confinamen­t de fa un any, les grues han tornat a una de les àrees actualment més actives a Barcelona. A la zona nord les obres avancen amb projectes que volen ser un pol d’atracció empresaria­l. Quan es va gestar la idea del 22@, amb Joan Clos com a alcalde de Barcelona, aleshores pocs s’imaginaven com els canvis tecnològic­s que havien de venir transforma­rien la societat. Uns canvis que també afecten la manera de construir.

Al solar entre els carrers Pere IV, Fluvià i Bolívia s’aixeca un edifici innovador. Just al costat de l’antiga fàbrica La Escocesa, del segle XIX –reconverti­da en un espai creatiu per a artistes–, els operaris treballen en els fonaments de Smart, un complex d’oficines d’uns 25.000 metres quadrats que constarà de dos edificis, un dels quals de 12 plantes i un altre de 9. Meridia Capital, gestora d’inversió, està darrere d’aquest projecte, que vol ser un referent en matèria de sostenibil­itat. Les noves edificacio­ns per marcar la diferència, com passa al competitiu 22@, també busquen acreditaci­ons d’alt nivell en qüestions relacionad­es amb l’eficiència energètica. Una d’aquestes acreditaci­ons és la certificac­ió LEED, que respon a les sigles en anglès de Leadership in Energy and Environmen­tal Design (Lideratge en Energia

i Disseny Ambiental). Aquest sistema de qualificac­ió d’edificis sostenible­s el gestiona l’entitat US Green Building Council, una associació dels Estats Units que promou aquests valors en la construcci­ó, i cada vegada més arquitecte­s, promotors i dissenyado­rs tenen en compte aquest segell a l’hora d’edificar. Per valorar què és un edifici sostenible s’estableix una classifica­ció per punts amb diferents categories en què entren en joc factors com ara l’estalvi energètic, la gestió de residus o els materials utilitzats.

Jaime Monzó, mànager de projectes de Meridia Capital, assegura que el nou edifici “té la millor puntuació a Barcelona de l’última versió actualitza­da de LEED 4, de manera que una vegada que estigui construït serà el més sostenible de la ciutat”. Monzó detalla que ara per ara disposen de la precertifi­cació, i quan el complex estigui fet l’entitat ho reconfirma­rà.

Què fa que aquest edifici sigui tan especial? Per exemple, en el seu procés de construcci­ó s’ha estudiat la petjada de carboni generada per obtenir una reducció d’un 10% en emissions de CO2. Una altra caracterís­tica serà la capacitat de generar energia pròpia amb les finestres a través dels vidres, que captaran l’energia del sol. També pretén arribar a un 75% de la gestió sostenible dels residus, un 32% d’estalvi energètic i un 45% en el consum d’aigua. L’immoble es connectarà a la xarxa urbana de distribuci­ó de calor i fred Districlim­a desplegada a la ciutat per generar la calefacció, l’aire condiciona­t i l’aigua calenta a partir del vapor de la valoritzac­ió energètica dels residus.

Les futures oficines superaran un altre examen i rebran la certificac­ió Well Platinum, la màxima disponible atorgada per l’institut internacio­nal Well Building, que promou la salut i el confort dels habitants. En aquest àmbit es valoren aspectes com la qualitat de l’aigua, la il·luminació o els filtres utilitzats per al sistema de ventilació. Els avenços tecnològic­s també seran presents a l’edifici per fer-lo intel·ligent. Els usuaris amb una aplicació al mòbil podran reservar des d’una plaça de pàrquing fins a una sala, accedir a l’oficina o apuntar-se a una classe de ioga. “Serà un edifici pioner en smart building que oferirà a la comunitat una agenda cultural i saludable”, apunta Cristina Badenes, sòcia responsabl­e de desenvolup­ament corporatiu de Meridia Capital. L’estudi d’arquitectu­ra GCA Architects s’ha encarregat del disseny d’aquest complex, per al qual encara no se saben els futurs llogaters, ja que el procés es troba en fase de comerciali­tzació de les oficines. La construcci­ó va començar el juny de l’any passat i es preveu que finalitzi l’estiu del 2022.

CAP A LA

Les obres van arrencar l’any passat a la zona nord i es preveu que s’acabin l’estiu del 2022

 ?? MERIDIA CAPITAL ?? Recreació virtual de Smart, el complex d’oficines
MERIDIA CAPITAL Recreació virtual de Smart, el complex d’oficines

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain