La Vanguardia (Català-1ª edició)

El parc eòlic marí s’allunya 14 quilòmetre­s de la costa

- SÍLVIA OLLER Girona

Els promotors del Parc Tramuntana, el parc eòlic marí flotant que l’empresa Blue Float Energy i el grup d’enginyeria Sener projecten davant del golf de Roses, l’allunyaran més del cap de Creus per minimitzar l’impacte visual que pugui tenir. El molí de vent més proper a la línia de costa serà a 14 km de distància d’aquest accident geogràfic i no pas a 10 km, com preveia el projecte inicial, que encara no s’ha començat a tramitar.

Amb aquesta modificaci­ó, els responsabl­es volen “reduir al màxim l’impacte visual” d’un parc que tindria 70 aerogenera­dors de fins a 250 metres d’alçària sobre la làmina d’aigua i que a ple rendiment cobriria fins a un 90% de la demanda energètica de la província de Girona. En una primera fase, que es preveu que pugui entrar en funcioname­nt el 2026, s’ubicarien uns 30 molins flotants que produirien l’energia equivalent a un 45% de la demanda actual de la demarcació.

Els promotors asseguren que el canvi d’ubicació ha estat “fruit del diàleg i consens” amb els diferents agents del territori. Tot i això, el sector turístic, ambiental, nàutic o pesquer continua oposant-se al projecte, que veu “excessiu” per a l’Empordà.

“Té un impacte que destrueix tot l’horitzó de la costa. No volem una megaindúst­ria d’aquest tipus a la badia”, afirma Dani Abad, un dels membres de la plataforma Stop al Macroparc Eòlic Marí.

Els impulsors sempre han destacat que sense “consens” el parc no podrà ser una realitat i els últims mesos s’han reunit amb ajuntament­s de l’Alt i el Baix Empordà, pescadors, associacio­ns turístique­s, empresaria­ls i nàutiques, entitats ecologiste­s, directors dels parcs naturals implicats i responsabl­es de ports, entre d’altres, per donar a conèixer el projecte i aconseguir el seu suport.

 ?? XAVIER CERVERA ?? El director, Friedrich Von Schömburg; el cap de recepció, Pablo Aldemira; el xef Daniel Padró, i la directora de comunicaci­ó, Arantxa Domínguez
XAVIER CERVERA El director, Friedrich Von Schömburg; el cap de recepció, Pablo Aldemira; el xef Daniel Padró, i la directora de comunicaci­ó, Arantxa Domínguez

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain