La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’OMC preveu que el comerç creixi per l’empenta d’Àsia

- P. M. SANDRI

Millor del previst. L’Organitzac­ió Mundial del Comerç (OMC) ha presentat el seu informe sobre el comerç mundial, en què al final el balanç del pandèmic 2020 es va tancar amb una contracció del 5,3%, quan a l’octubre havia previst una caiguda de més del 9%. La recuperaci­ó en l’últim trimestre de l’any passat va permetre reduir els danys. Per al 2021 l’organitzac­ió apunta a un rebot del 8%, una dada en alça si es compara amb el 7,2% previst anteriorme­nt, per baixar al 4% el 2022.

Aquestes previsions tenen diversos condiciona­nts. D’entrada, en cas de fer-se realitat, situarien el nivell dels intercanvi­s encara per sota de la tendència que portaven abans de l’esclat de la pandèmia. Pel que fa al PIB, que el 2021 hauria de registrar una alça superior al 5%, dependrà molt de l’eficàcia de la campanya de vacunació.

Sembla cada vegada més clar que el motor d’aquesta acceleraci­ó se centrarà a l’est del planeta. Per regions, l’OMC estima que on més ràpid creixeran les exportacio­ns aquest any, un 12,4%, serà a l’Orient Mitjà, mentre que a l’Àsia, l’única zona on no van baixar el 2020, la pujada serà del 8,4%, a Europa del 8,3% i a Amèrica del Nord del 7,7%. El PIB asiàtic també serà el que creixi en més percentatg­e enguany, un 6,1%, seguit del d’Amèrica del Nord (5,9%), el d’Amèrica del Sud i Central (3,8%) i l’europeu (3,7%).

La directora general, la nigeriana Ngozi Okonjo-Iweala, va destacar que “el millor pla d’estímul és la vacunació”. En l’escenari més optimista, l’OMC creu que podria afegir-se un punt percentual més al creixement del PIB d’aquest any (se situaria per sobre del 6%) i de 2,5 punts en el comerç de mercaderie­s (per pujar fins al 10,5%).

Okonjo-Iweala, sobre l’accident del canal de Suez, va dir que havia demostrat que, malgrat tot, el comerç és força “resistent”. Sobre l’impacte econòmic que pugui tenir, va recordar que cada dia es van quedar bloquejade­s mercaderie­s per valor de 10.000 milions de dòlars. L’OMC va fer notar que el cost d’un dia de retard sol

Aquest any els intercanvi­s creixeran un 8%, després de caure un 5,3% el 2020

ser de l’1% del valor de la mercaderia. “No veiem tendències a la relocalitz­ació de la producció i a la ruptura de cadenes de valor globals, a tot estirar alguna desviació dels fluxos”, van apuntar des de la institució.

Okonjo-Iweala es vol reunir amb els productors de les vacunes per promoure “una tercera via”, entre els que defensen la suspensió dels drets de propietat industrial per facilitar la distribuci­ó als països en desenvolup­ament i les posicions de les farmacèuti­ques, que defensen els seus drets d’exclusiva per finançar la recerca. “El 70% de la vacunació s’ha fet en deu països. No pot ser que els altres estiguin a la cua”, va subratllar la directora de l’OMC.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain