La Vanguardia (Català-1ª edició)

Macron tanca les escoles i limita la mobilitat al conjunt de França

La virulència de la tercera onada de pandèmia obliga a ampliar les restriccio­ns

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

França tancarà les escoles entre tres i quatre setmanes, segons l’edat dels alumnes, per frenar la virulenta tercera onada de la covid. Ho va anunciar dimecres el president Emmanuel Macron en una al·locució televisada al país, la setena des que va començar l’emergència sanitària.

A més de la clausura dels centres educatius i les guarderies, les restriccio­ns de mobilitat que ara són vigents als 19 departamen­ts més afectats per la pandèmia seran esteses al territori nacional metropolit­à sencer. Els comerços no essencials romandran tancats. Estarà prohibit desplaçar-se entre regions, tret de per motius profession­als justificat­s o raons de força major. Hi haurà tolerància aquest cap de setmana perquè les famílies puguin desplaçar-se amb els seus fills i instal·lar-se en segones residèncie­s o cases de gent propera i això els faciliti passar el període de confinamen­t i d’absència de classes presencial­s.

El Govern francès sempre havia dit que tancar les escoles seria l’últim recurs i que s’havia d’evitar tant sí com no. Finalment no ha estat possible. S’ha utilitzat la fórmula d’unificar les vacances de primavera, que s’havien d’agafar de manera escalonada segons les regions, entre el 10 d’abril i el 10 de maig. Ara tot el país les farà a partir del 10 d’abril.

La setmana que ve, a partir de dimarts, hi haurà classes virtuals. Després, dues setmanes de vacances per a tothom. Aquest pla assegura, a la pràctica, que molta més gent adopti el teletrebal­l, al qual les empreses franceses es resisteixe­n. La quarta setmana, a partir del 26 d’abril, serà de classes virtuals, tret de per als més petits, d’escola maternal i primària. Les universita­ts continuara­n oferint un dia a la setmana d’educació presencial.

Macron ha cedit a la pressió molt forta dels metges, que advertien sobre la saturació dels hospitals i la possibilit­at, dramàtica, d’haver de selecciona­r a quins malalts atendre i a quins no en les ucis, per falta de llits, d’equips i de personal. L’alcaldessa de París, Anne Hidalgo, també s’havia pronunciat de manera vehement a favor de tancar les escoles davant l’augment dels contagis a la regió de la capital.

La gent continuarà autoritzad­a a sortir de casa, en un radi de deu quilòmetre­s del domicili, sense límit de temps. Estarà prohibida la venda d’alcohol al carrer, per evitar bars clandestin­s improvisat­s que provoquin acumulacio­ns de públic.

Les noves mesures il·lustren el fracàs de l’estratègia de França per contenir la pandèmia. S’ha arribat tard a gairebé tot, des del principi: a les màscares, als respirador­s, als tests, al rastreig i a les vacunes. França és l’únic país entre els cinc membres permanents del Consell de Seguretat de l’ONU, tots ells potències nuclears, que no ha aconseguit desenvolup­ar una vacuna. A aquesta humiliació a la seva capacitat científica s’hi va afegir l’exasperant retard, per problemes burocràtic­s, en l’arrencada de la campanya de vacunació. Es van perdre unes setmanes precioses a finals de desembre i al gener.

Per a Macron, comparèixe­r de nou i obligar els ciutadans a sacrificis addicional­s no va ser fàcil. Va parlar d’“un any en què hem resistit i après”, si bé va evitar l’autocrític­a, malgrat que ell mateix va errar en el càlcul fa dues setmanes, quan va decidir mesures massa suaus i va desatendre l’advertènci­a dels experts. Es va donar la impressió que la gent podia moure’s per l’exterior sense perill. Alguns s’ho van prendre al peu de la lletra. Dimarts hi va haver festes improvisad­es de centenars de joves a la vora del Roine, a Lió, i en un parc de Lilla. A Lió la policia va preferir no actuar per por que, amb les càrregues, hi hagués joves que caiguessin al riu i, sota els efectes de l’alcohol, s’ofeguessin. A Lilla sí que hi va haver multes.

La vida francesa continua, doncs, molt condiciona­da pel coronaviru­s. Ja fa més de cinc mesos que els bars, restaurant­s, cinemes,

El president demana paciència i dibuixa un horitzó més optimista per a mitjans de maig

teatres, museus i monuments estan tancats. El toc de queda continuarà en vigor a partir de les 19 hores, com fins ara.

Macron va provar de donar esperança sobre l’acceleraci­ó de la campanya de la vacunació amb l’arribada de les dosis de Johnson & Johnson, que s’inocularan una sola vegada. També va dibuixar un horitzó de probable reobertura progressiv­a, des de mitjans de maig, si tot va bé, dels establimen­ts culturals i de la restauraci­ó. Va implorar una altra vegada paciència, disciplina i solidarita­t nacional.

Ha estat la setena vegada en un any i corre el risc que el seu missatge perdi força i credibilit­at.

 ?? GONZALO FUENTES / REUTERS ?? Un temps estiuenc llança els parisencs als parcs per fer pícnic, ja que els bars i restaurant­s estan tancats des de fa cinc mesos
GONZALO FUENTES / REUTERS Un temps estiuenc llança els parisencs als parcs per fer pícnic, ja que els bars i restaurant­s estan tancats des de fa cinc mesos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain