La Vanguardia (Català-1ª edició)

Unes voltes que acollien els Encants

-

L’ambient popular i ciutadà que singularit­zava aquell mercat ambulant, aviat conegut com a Encants, va arrelar a mesura que se succeïen les generacion­s. Era una imatge d’aroma medieval que va sobreviure als vaivens dels usos i costums.

L’essència estava en una activitat constant i celebrada en ple carrer. Ni tan sols el canvi de localitzac­ió no afectava l’activitat. Les primeres notícies el situen a la plaça Sant Jaume. Malgrat la proximitat amb un Call que va acabar assaltat i incendiat, el cert va ser que no es va veure greument perjudicat. No va passar el mateix quan va esclatar una epidèmia de pesta quatre anys més tard, amenaça que llavors va aconsellar situar aquella activitat en una zona menys cèntrica i més ventilada gràcies a la proximitat del mar, cap a la Llotja.

Al principi els venedors es van declarar molestos quan van veure la nova zona com un descampat, cosa que estimulava el temor que la gent no se sentís atreta per aquell ambient gens amable.

Amb el pas del temps es va consolidar de manera natural buscar la protecció dels porxos que tenien a mà. I així va ser com aquella estructura per la dimensió tan acollidora es va convertir en una millora i fins i tot en una defensa davant inclemènci­es diverses, com la pluja i fred però també el contrari: sol i calor. Així doncs, amb lentitud

Aquell pintoresc mercat ambulant va ser traslladat a causa de l’Exposició Universal del 1888

però amb pertinàcia, els mestres de destral i els fusters que havien dominat el lloc van acabar desplaçats a altres espais més oportuns per a les noves empreses navals.

El carrer Consolat, singularit­zat per una bona filera de porxos, és un nom relativame­nt recent, ja que es comprèn que anteriorme­nt tingués el de Volta dels Encants o tan sols Encants.

L’ambient va variar amb el pas del temps, però de fet apareixia dominat pel que cada vegada més aportaven els drapaires i els brocanters.

Un fet circumstan­cial i breu va posar fi a gairebé tot allò. L’Ajuntament, amb l’Exposició Universal del 1888, va creure que una activitat tan poc elegant no era recomanabl­e mantenir-la allà i així va acabar en bona part desplaçada a l’entorn de l’acabat d’inaugurar, el 1882, mercat de Sant Antoni.

Si aquell certamen, malgrat la temporalit­at breu, va desplaçar un mercat ambulant tan popular i antic, un altre esdevenime­nt va propiciar l’eliminació de bona part d’aquella simpàtica i pintoresca estructura medieval. El cop de martell a la façana de l’edifici del carrer Ample, 71, assestat el 1908 per Alfons XIII havia solemnitza­t el principi de les obres urbanístiq­ues conegudes llavors com la Reforma i que van donar pas al naixement de la Via Laietana.

Al carrer Consolat encara hi són visibles uns arcs.

 ??  ?? Enderroc del tram de porxos proper al convent de Sant Sebastià
Enderroc del tram de porxos proper al convent de Sant Sebastià

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain