La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Iran anticipa un acord “ràpid” perquè els EUA tornin a l’acord

-

petroli iranià que té bloquejats a canvi que ells paralitzin la producció d’urani enriquit durant un mes. Washington ho va rebutjar.

En les últimes setmanes les dues parts han intercanvi­at propostes amb elements semblants. Encara que cap no ha prosperat, el fet que ara les dues parts acceptin dialogar per via intermèdia sobre mesures concretes s’interpreta com un senyal positiu. La pròxima celebració de les eleccions presidenci­als a l’Iran, previstes per al juny, és un al·licient més per intensific­ar els contactes ja que qualsevol acord que se segelli trigarà mesos a durse a la pràctica i a ser verificat per les parts.

L’administra­ció Trump va anunciar la sortida de l’acord internacio­nal –“el pitjor acord de la història”, acostumava a anomenar-lo el republicà– el maig del 2018 i va reactivar una versió endurida de les sancions econòmique­s prèvies al pacte. Era la seva fórmula per asfixiar l’economia i provar de doblegar al règim dels aiatol·làs, fer-los renunciar a qualsevol ambició nuclear i a les seves activitats a l’Orient Mitjà a través de grups afins. L’economia i els iranians han patit els efectes de la pressió americana, però Teheran ha resistit.

Biden comparteix el diagnòstic de Trump que és necessari que l’Iran limiti el seu programa de míssils i el seu suport militar a diferents grups que operen a la regió, però la seva estratègia no consisteix a tirar per terra l’acord del 2015 com va fer l’anterior administra­ció sinó tornar a aixecar-lo i, a continuaci­ó, negociar sobre la resta de temes. Les negociacio­ns sobre el programa nuclear persa són un tema altament inflamable no només a Teheran sinó també a Washington i, firmi el que firmi, el president nord-americà no tindrà fàcil convèncer els republican­s que no ha cedit massa davant els iranians.

Internamen­t, l’Iran continua insistint que no hi ha res a negociar perquè els Estats Units tornin a l’acord, perquè van ser ells que se’n van anar i van abandonar els seus compromiso­s. “El final de les sancions dels Estats Units és el primer pas”, va dir el viceminist­re iranià d’Exteriors i negociador nuclear, Abbas Araqchí, al mateix temps que acceptava el procés “coreografi­at” i pactat amb els americans per superar la situació actual.

Totes les parts “han emfatitzat el compromís amb preservar l’acord”, afirma el comunicat publicat ahir després de la reunió virtual de la comissió conjunta del pacte nuclear, que va ser presidida pel secretari general adjunt del Servei Europeu d’Acció Exterior, Enrique Mora.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain