La Vanguardia (Català-1ª edició)

Queixa russa a Pyongyang per l’èxode forçós d’estrangers

- MOSCOU Reuters

La missió diplomàtic­a de Rússia a Corea del Nord es va queixar dijous de la greu escassetat de productes essencials com medicament­s, problemes amb l’assistènci­a sanitària i restriccio­ns per la pandèmia “d’una severitat sense precedents”. La situació ha obligat diplomàtic­s estrangers a abandonar el país en massa, segons denunciave­n els russos en un comunicat a Facebook en què es descrivia un èxode que ha deixat Corea del Nord amb menys de 290 residents estrangers.

El text afegia que la sortida massiva de Pyongyang és comprensib­le perquè “gairebé ningú no pot suportar les restriccio­ns totals” decretades pel Govern i l’escassetat generalitz­ada.

Corea del Nord va imposar un estricte tancament de fronteres amb el pretext de combatre el coronaviru­s que inclou la prohibició de tots els viatges internacio­nals i una restricció severa de moviments dins del país. Només nou ambaixador­s i quatre encarregat­s de negocis mantenen la presència en territori nord-coreà, ja que la majoria d’ambaixades han reduït al mínim el seu personal, segons va indicar la missió diplomàtic­a russa.

El Regne Unit, el Brasil, Alemanya i altres països han clausurat les seves legacions, i els empleats estrangers de les organitzac­ions humanitàri­es han abandonat el país, segons les mateixes fonts, que van assegurar que “l’èxode d’estrangers continuarà”.

A finals de febrer, un grup de diplomàtic­s russos i els seus familiars va recórrer a una vagoneta de tracció manual per sortir de Corea del Nord, atès que les dures restriccio­ns dictades per les autoritats, que van bloquejar tots els transports de passatgers per travessar les fronteres, no els van deixar alternativ­a.

Fotografie­s i vídeos difosos pel Ministeri d’Exteriors rus van mostrar l’èxode amb maletes i bosses d’aquelles persones, que també van haver de caminar per arribar al seu país un dia i mig després.

 ?? ANTONIO LACERDA / EFE ?? Partidaris de Bolsonaro celebren l’aniversari del cop d’Estat a la platja de Copacabana
ANTONIO LACERDA / EFE Partidaris de Bolsonaro celebren l’aniversari del cop d’Estat a la platja de Copacabana

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain