La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cop judicial a la vella guàrdia prodemocrà­tica de Hong Kong

- HONG KONG Correspons­al

L’oposició democràtic­a hongkongue­sa no aixeca cap. Dos dies després que Pequín aprovés una reforma del sistema electoral per a l’excolònia que dificulta enormement l’accés dels seus candidats al Parlament regional, set de les seves figures més destacades van ser declarades dijous culpables d’organitzar i participar en una assemblea il·legal el 2019. Els acusats s’enfronten a penes de fins a cinc anys de presó i coneixeran la seva sentència el proper 16 d’abril.

Molts dels acusats són personatge­s molt rellevants de la vella guàrdia prodemocrà­tica local. Entre ells, destaquen els noms de Martin Lee (82 anys), advocat i fundador del Partit Democràtic; el magnat dels mitjans de comunicaci­ó Jimmy Lai (72 anys); o coneguts activistes i expolítics com l’advocat Albert Ho (69 anys), Lee Cheuk-yan (64 anys) o Leung Kwok-hung (65 anys), més conegut com a Cabell Llarg.

L’acte il·legal en qüestió va passar el 18 d’agost del 2019. Aleshores, la ciutat es trobava immersa en una onada de protestes antigovern­amentals cada vegada més violentes contra una polèmica llei d’extradició i el creixent control de Pequín en els afers interns.

Aquell dia, la policia va autoritzar una concentrac­ió al parc Victòria, un acte multitudin­ari –es parla de fins a 1,7 milions de persones– que es va desbordar fins a convertir-se en una marxa pacífica cap a les oficines del Govern. “Els organitzad­ors van desobeir deliberada­ment la llei i no van ser sincers a l’afirmar que no encapçalav­en una marxa”, va asseverar la jutgessa Amanda Woodcock.

Als afores del jutjat, un petit grup de seguidors corejaven consignes de suport als encausats i contra la persecució política. Un dels jutjats, Lee Cheuk-yan, va reconèixer que travessen una “situació difícil”, encara que va prometre que seguiran amb la seva lluita.

Tot i això, el moviment prodemocrà­tic ho té cada vegada més difícil per aconseguir els seus objectius. A la recent reforma electoral s’hi afegeix la llei de Seguretat Nacional aprovada l’any passat. Des de llavors, les seves figures més rellevants han posat terra pel mig, són a la presó o, com en el cas de l’empresari Lai, es troben enmig d’un procés judicial acusats d’haver violat la norma esmentada.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain