La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els indígenes, la clau de l’Equador

El candidat d’esquerra, Andrés Arauz, necessita combatre l’abstenció en la segona volta de les presidenci­als

- ANDY ROBINSON

Amb un avantatge minvant en els últims sondejos, el candidat d’esquerres a la presidènci­a de l’Equador, Andrés Arauz, necessita més que mai els vots del moviment indígena per imposarse en la segona volta de les eleccions presidenci­als del proper 11 d’abril.

Però atraure el suport dels pobles originaris –13 grups quitxuapar­lants de la serralada andina i una desena d’ètnies amazònique­s– i els seus aliats de la classe mitjana progressis­ta a les ciutats no és tan fàcil com pot semblar per al candidat de l’expresiden­t Rafael Correa.

En aquests moments, entre el 16% i el 25% dels votants diuen que votaran nul. Això és probableme­nt una resposta a la recomanaci­ó de la Confederac­ió de Nacionalit­ats Indígenes (Conaie), així com del candidat indígena Yaku Pérez –derrotat en la primera volta–, de no votar ni Arauz ni el seu rival, el conservado­r propietari del Banco de Guadalquiv­ir, Guillermo Lasso.

Això malgrat que Arauz és un dels crítics més assidus de l’ajust pactat entre l’actual president Lenin Moreno i el Fons Monetari Internacio­nal el 2019, que va desencaden­ar una onada de protestes indígenes l’octubre d’aquell any, el començamen­t del col·lapse de la popularita­t de Moreno i una gesta en la història recent de la Conaie.

Atraure els 1,7 milions de votants de Pérez, el 20% del total de vots en la primera volta, ja és un repte per a Arauz. Segons un nou sondeig de l’empresa Comunicali­za, el candidat d’esquerra ha perdut els set punts d’avantatge que registrava en les enquestes publicades la setmana passada.

En aquest nou sondeig, Arauz i Lasso estan en empat tècnic amb el 33,9% a favor de Lasso i el 32,7% per a l’esquerrà, que perd tot el marge d’avantatge que tenia. La majoria dels comentaris­tes continuen donant com a favorit Arauz. Però mobilitzar una part dels votants de Pérez és urgent per al jove candidat de l’esquerra.

“El vot indígena és molt important i és probable que un percentatg­e important d’aquell vot nul acabi votant Arauz”, va dir Andrés Chiriboga, un dels assessors de la campanya d’Arauz. Aquesta setmana el candidat d’esquerra firmarà un acord amb un grup de dirigents del Pachikutik que han trencat amb Yaku Pérez. El candidat correista ha aconseguit el suport condiciona­l de líders indígenes com Leo Iza i Jaime Vargas.

“La crida al vot nul és perquè el moviment indígena vol tenir un marge de maniobra amb el pròxim govern, sigui d’Arauz o de Lasso”, va dir Pablo Davolas, assessor econòmic de la Conaie. “Però el fet més probable és que molts votants indígenes optin per Arauz perquè Lasso es percep com el candidat de Moreno”.

Igual com Lenin Moreno, Lasso va titllar els manifestan­ts contra l’ajust de l’FMI el 2019 de “grups anarquiste­s”, malgrat que van ser encapçalat­s, en molts casos, per dones quítxues. Fa dues setmanes, un informe de la Comissió de la Veritat de la Defensoria del Poble, a Quito, va qualificar les actuacions policials –assassinat­s, violacions i pallisses– durant les protestes de crims de lesa humanitat. Però la reticència dels electors de Yaku Pérez a votar per Arauz té a veure amb les velles divisions entre el moviment indígena i el correisme. Correa –i no tant Arauz– són economiste­s heterodoxo­s que creuen que s’haurien d’utilitzar els recursos naturals de

Els originaris es malfien de l’“extractivi­sme” d’Arauz, que aposta per explotar els recursos naturals

l’Equador per a un projecte de desenvolup­ament que permeti elevar el creixement del PIB, i així combatre la pobresa i reduir l’extrema desigualta­t. El 26% dels nens equatorian­s patien desnutrici­ó fins i tot abans de la pandèmia.

El moviment indígena, en canvi, rebutja el que qualifica d’“extractivi­sme” i defensa un model ecològic centrat en la convivènci­a amb el medi ambient i el criteri de benestar que és el sumak kawsay ,o benviure, de la filosofia quítxua.

“El pols amb Arauz té a veure amb l’extractivi­sme” i l’estatisme; per Arauz tot ha de sortir de l’Estat central, però els indígenes creuen en un Estat plurinacio­nal”, assenyala Davolas.

Arauz ha fet importants concession­s a les idees indígenes. Ha proposat una auditoria integral de les concession­s mineres, reciclatge, sistemes de mineria inversa que connecten amb les reivindica­cions del moviment indígena. S’ha compromès a defensar l’agricultur­a familiar camperola i defensa un programa de sobirania alimentàri­a . Defensa també una altra reivindica­ció de Yaku Pérez amb la protecció dels drets de la natura. Està compromès amb el plurilingü­isme i la plurinacio­nalitat.

És més, Arauz pressionar­ia per capgirar els processos judicials contra els líders indígenes processats i de vegades empresonat­s després de les protestes del 2019. “En les protestes, líders del correisme i del moviment van ser víctimes de judicis polítics, així que és un punt de connexió important”, assegura Chiriboga.

Davolas considera que serà suficient per guanyar les eleccions. “Lasso és molt més ‘extractivi­sta’. La dreta està molt debilitada; el moviment indígena és molt fort, i hi ha un candidat jove que pot atreure als millennial­s; és a dir, que Arauz té moltíssime­s possibilit­ats de guanyar les eleccions”, va subratllar.

Tot i això, altres analistes pensen que Arauz ha comès un error en la campanya. “Hauria d’haver buscat aquell electorat que està despolitit­zat, desencisat, els que van votar Yaku”, va dir un activista pròxim a Arauz. Per poder guanyar-se aquell vot, “calia radicalitz­ar-se, però Arauz ha buscat el vot del diàleg, i això no funciona pas en un país que està brutalment polaritzat”.

 ?? JOSE JACOME / EFE ?? Andrés Arauz, amb els seus seguidors en un míting a Quito aquesta setmana
JOSE JACOME / EFE Andrés Arauz, amb els seus seguidors en un míting a Quito aquesta setmana

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain