La Vanguardia (Català-1ª edició)

Milers de desplaçats de la ciutat ocupada per l’EI a Moçambic

- MAPUTO

Redacció i agències

Una setmana després del mortífer atac gihadista –amb desenes de morts– a la localitat de Palma, al nord de Moçambic, els desplaçats per la violència en direcció a la ciutat de Pemba es compten per desenes de milers. Escapen en vaixells pesquers, en ferri de línia, amb autobús o fins i tot a peu durant dies a través del bosc, segons l’Organitzac­ió Internacio­nal per a les Migracions (OIM). Aquesta institució ha informat que un 47% dels que fugen són nens, i un 30%, dones, una part dels quals han pogut ser evacuats amb avió.

Igualment, milers de persones es van concentrar a la península d’Afungi, a pocs quilòmetre­s de

Palma i on diversos centenars es van refugiar a les instal·lacions de la petroliera francesa Total, que explota un jaciment de gas, l’objectiu, de fet, del grup gihadista conegut com Al-Xabaab, afiliat a Estat Islàmic. Després de l’atac, entre 6.000 i 10.000 desplaçats van trucar a les portes del gran complex de Total.

Palma tenia uns 75.000 habitants, però els últims mesos va acollir uns 40.000 desplaçats per la violència gihadista a la província de Cabo Delgado, al nord del país.

L’exèrcit moçambiquè­s va llançar dimecres una ofensiva per provar de recuperar Palma, encara que no se’n sap l’abast. Les informacio­ns sobre el que succeeix a Palma són difícils de verificar a causa que les telecomuni­cacions no funcionen. Segons fonts del Comitè Internacio­nal de la Creu Roja, funcionari­s del Govern provaven de controlar que entre els nouvinguts a Pemba no hi hagués gihadistes infiltrats. Portugal, poder colonial a Moçambic fins al 1975, ha anunciat que enviarà en els propers dies 60 assessors militars per assistir a les forces armades del país.

Segons fonts citades per la premsa sud-africana, l’atac a Palma era un fet esperat al final de la temporada de pluges. Tot i això, no hi havia cap pla per fer front a l’atac insurgent ni per preparar una evacuació, mentre que una força armada destinada a Palma per protegir les instal·lacions de Total només es feia responsabl­e de la seguretat dels treballado­rs i membres de la companyia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain