La Vanguardia (Català-1ª edició)

MICHELLE O’NEILL

Mare soltera als 16 anys i filla d’un pres polític, l’actual líder del Sinn Féin a l’Ulster és la cara més riallera del somni irlandès

-

juntament amb altres diversos centenars de republican­s, sense guardar distància social, al funeral de Bobby Storey, un veterà republicà.

Encara que no hagi militat mai a l’IRA, que es va desmantell­ar a si mateix i va lliurar les armes després dels acords de pau del Divendres Sant, Michelle no renega del passat republicà i no dubta a condemnar la discrimina­ció i els abusos de les forces de seguretat de què han estat històricam­ent víctimes els catòlics, i de la col·lusió entre els paramilita­rs lleialiste­s i els serveis d’intel·ligència de l’Estat, “en una campanya de la qual han estat víctimes nombrosos activistes, inclosos amics meus i membres de la meva família”. S’oposa a l’obligatori­etat que la Union Jack onegi als edificis governamen­tals, com vol Boris Johnson.

Com a tantes dones, compaginar la família, la vida personal i la feina li requereix importants sacrificis. Es lleva cada dia a les sis del matí, fa (ara per Zoom) una classe de gimnàstica, llegeix els correus electrònic­s, els diaris i el que diuen les xarxes socials, i escolta les notícies a la ràdio. I després desperta el seu fill de 22 anys, Ryan, perquè no arribi tard a la feina, “una tasca més àrdua –diu de broma– que qualsevol qüestió política que pugui sorgir”.

El 2017 va assumir el lideratge del Sinn Féin a l’Ulster després de les dimissió del difunt McGuinness (que ja llavors estava molt malalt), i el 2018 va ascendir a número dos a escala nacional quan MacDonald va agafar el relleu d’Adams com a cap del partit a tota l’illa. Representa­nt de l’ala esquerra socialista del grup, és considerad­a una persona empàtica a qui li agrada la gent i escolta sense prejudicis. Visceralme­nt contrària al Brexit, creu que el seu costat bo és que ha posat la reunificac­ió a quatre passes.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain