La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una espera de quatre dècades

El traspàs de presons, recollit a l’Estatut del 1979, ha rebut les crítiques del PP

- ANDER GOYOAGA Bilbao

Malgrat que la competènci­a de presons està recollida a l’Estatut de Gernika, aprovat en referèndum fa quatre dècades, el seu traspàs a Euskadi no ha estat exempt de polèmica. El PP ha traslladat de manera reiterada la seva desconfian­ça en el Govern basc, amb un to discursiu que ha molestat d’allò més l’Executiu d’Iñigo Urkullu. “Convertira­n les presons basques en resorts de luxe per als etarres”, va arribar a dir el líder del PP basc, Carlos Iturgaiz.

Aquestes declaracio­ns, que també s’han sentit en els mateixos termes al Congrés dels Diputats, s’han multiplica­t a mesura que s’ha avançat en aquest traspàs. El Govern basc, mentrestan­t, s’ha afanyat a explicar en què se substancia­rà el traspàs. L’Estatut de Gernika recull que serà competènci­a basca “l’organitzac­ió, règim i funcioname­nt de les Institucio­ns Penitencià­ries”, si bé el text subratlla que es farà “conforme a la legislació en matèria civil, penal i penitencià­ria”.

És a dir, la legislació penitencià­ria continuarà correspone­nt al Govern espanyol i les decisions que s’adoptin seguiran la supervisió dels jutges de vigilància penitencià­ria. “El traspàs acostarà l’organitzac­ió i el funcioname­nt dels centres penitencia­ris i donarà la possibilit­at d’abordar qüestions com ara la formació ocupaciona­l o la resocialit­zació”, ha explicat la consellera de

Governança Pública i Autogovern, Olatz Garamendi.

En tot cas, el traspàs permetrà al Govern basc fer gala d’una política de resocialit­zació diferent i, sobretot, mostrar un pas més en la seva voluntat de veure completat l’Estatut, una reivindica­ció històrica i a dia d’avui prioritàri­a.

Pel que fa als presos d’ETA, per bé que els que es troben en presons basques són una minoria, és previsible que la xifra es vagi incrementa­nt els pròxims mesos. És aquí on entra en joc un tercer factor important per a l’Executiu. Des que el lehendakar­i Iñigo Urkullu va prendre el càrrec, el desembre del 2012, sempre ha apostat per mantenir un perfil propi en matèria de víctimes, drets humans, presos i pacificaci­ó, lluny del marcatge de qualsevol força política. El traspàs li permetrà endinsar-se en aquesta via.

El Govern basc ha volgut desvincula­r aquest traspàs de la situació concreta dels presos d’ETA, actualment menys d’un 5% de la població reclusa a la comunitat autònoma del País Basc. En qualsevol cas, es tracta d’una qüestió delicada, transcende­ntal i en què podrà marcar perfil propi.

El Govern basc fa un pas més per completar l’Estatut i podrà marcar perfil propi en la matèria

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain