La Vanguardia (Català-1ª edició)

La memòria de l’exili

Espanya i França acorden preservar els valuosos arxius sobre els refugiats republican­s després de la Guerra Civil

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

La visita de Pedro Sánchez i Emmanuel Macron a la tomba de Manuel Azaña al cementiri urbà de Montauban, el 15 de març passat, no va ser un mer gest simbòlic. Entre els acords de la cimera bilateral es va incloure un ambiciós projecte per preservar els valuosos arxius sobre els refugiats republican­s després de la Guerra Civil. Hi ha un material impression­ant, una mina encara molt explotable per als historiado­rs, papers que documenten milers de drames anònims i les peripècies de líders polítics forçats a l’exili.

L’objectiu més immediat d’aquesta cooperació francoespa­nyola és la digitalitz­ació dels 150.000 expedients d’espanyols que es conserven a l’Oficina Francesa de Protecció de Persones Refugiades i Apàtrides (OFPRA), a prop de París. Gairebé un 40% de les fitxes que guarda aquesta agència estatal són d’espanyols. Moltes d’aquestes persones van participar en la resistènci­a contra els nazis durant la Segona Guerra Mundial, entre ells, els components de la mítica companyia La Nueve –de la II Divisió Blindada del general Leclerc–, que va alliberar París l’agost del 1944.

Després dels anys de Mariano Rajoy a la Moncloa, que van frenar el rescat de la memòria de la Guerra Civil, l’actual Govern espanyol li va donar un nou impuls. És un àmbit que depèn de la vicepresid­enta primera, Carmen Calvo, que és alhora ministra de Memòria Democràtic­a. A França s’ha trobat un interlocut­or sensible. Macron s’interessa per la “veritat històrica”, encara que sigui dolorosa. Per això acaba d’obrir els arxius sobre la colonitzac­ió i la guerra d’Algèria.

A les fitxes de l’OFPRA es llegeixen respostes curtes, a simples formularis, que són molt més que freds tràmits burocràtic­s. Resumeixen els patiments i penalitats, però també l’idealisme d’una generació molt castigada.

–“Per què va venir a França? –Perquè no m’interessa el règim que avui regeix Espanya–, va contestar un sol·licitant d’asil.

–Té motius per no tornar a Espanya?

–Jo no puc anar a Espanya perquè soc republicà”.

Juan Belver Quilés, nascut a Almeria el 1902 i que va travessar la frontera a Prats de Molló el 29 de febrer del 1939, donava aquest motiu de per què seguia vivint a Tolosa de Llenguadoc, on treballava com a perruquer, i de perquè no tornaria al seu país: “Per por de les represàlie­s per haver combatut per unes institucio­ns legals en defensa de la República i la llibertat del poble espanyol”. Un altre aspirant a refugiat no es va estendre en explicacio­ns. “No vull tornar a Espanya amb el règim franquista: ni ell no em vol ni jo el vull”, va escriure.

A l’OFPRA s’hi anava per reconèixer matrimonis civils, obtenir pensions i altres sol·licituds. Entre les fitxes hi ha les de dirigents com Josep Tarradella­s, el socialista Rodolfo Llopis, l’anarquista Federica

Imatges extretes del llibre

‘40 ans d’exil’ (2020), publicat per l’Oficina Francesa de Protecció de Refugiats i Apàtrides

PERSONES ANÒNIMES I LÍDERS L’objectiu immediat és digitalitz­ar 150.000 expedients de refugiats espanyols

UN BON INTERLOCUT­OR Macron és sensible a l’exercici de “veritat històrica” i també ho fa amb Algèria

L’AMBAIXADOR ALBARES “Els exiliats ens entronquen amb la millor història de la construcci­ó europea”

Montseny, el lehendakar­i José Antonio Aguirre i molts d’altres. Els expedients permeten conèixer les peripècies dels guerriller­s antifranqu­istes, en la seva immensa majoria comunistes, que es van infiltrar a Espanya després del 1939 i fins a principis dels cinquanta.

A alguns no els va ser fàcil obtenir l’estatus de refugiat ,perquè ja havia esclatat la guerra freda i París va normalitza­r les seves relacions amb Madrid. Hi va haver el cas d’un guerriller, que va haver de decidir si tornava a Espanya o si s’allistava a la Legió Estrangera per ser enviat a Indoxina. El 1979, amb Espanya ja democràtic­a, es va eliminar l’estatut de refugiat per als espanyols.

Pel secretari d’Estat de Memòria Històrica, Fernando Martínez, “el nostre exili republicà construeix, juntament amb els resistents francesos i altres lluitadors per la llibertat, la memòria democràtic­a europea”. Martínez observa que als arxius de l’OFPRA hi ha un material molt interessan­t per investigar: el paper de les dones en l’univers dels refugiats.

L’ambaixador d’Espanya a París, José Manuel Albares, coincideix a dir que preservar la memòria de l’exili espanyol és essencial “perquè, com deia Jorge Semprún, ells van ser europeus abans que existís Europa”. “Ens entronquen amb la millor història d’Europa i de la construcci­ó europea”, subratlla Albares. És bàsic, segons ell, que el paper dels resistents espanyols es conegui millor a França “perquè hi ha monòlits a molts pobles, però encara no són al cor de la memòria francesa”.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain