La Vanguardia (Català-1ª edició)

Temps feliços per a comunistes

- Fernando Ónega

Escena històrica número 1. Any 1975. Joan Carles de Borbó, encara príncep, envia Manuel Prado a negociar amb Carrillo, llavors a l’exili, a través del seu gran amic Ceausescu. Missatge: que el PCE no boicotegi la seva proclamaci­ó com a rei. Contrapart­ida: el PCE serà legalitzat “quan es donin les circumstàn­cies”.

Escena històrica número 2. Dissabte Sant del 1977. Adolfo Suárez legalitza el PCE. L’Espanya democràtic­a ho celebra com un acte de valentia. Malestar màxim a l’exèrcit. S’accentua el soroll de sabres. Dimiteix el ministre de Marina. Però tots els partits es poden presentar a les urnes del 15 de juny.

Escena recent número 1. Isabel Díaz Ayuso, aspirant a la reelecció com a presidenta de la Comunitat de Madrid, llança el seu eslògan: “Comunisme o llibertat”.

Escena recent número 2. Pedro Sánchez es fa una foto amb les quatre vicepresid­entes. Valor del document: no hi ha res igual a Europa. Es podria fer una altra foto amb els ministres del Partit Comunista. Tampoc no hi ha cap cas així a la Unió. Als noms de Yolanda Díaz i Alberto Garzón s’hi afegeix el nou secretari d’Estat d’Agenda 2030, Enrique Santiago. És la primera vegada que un secretari general del PCE forma part del Govern espanyol. No incloc a la foto imaginària els militants de Podem, per bé que des de la dreta es parli de Govern socialcomu­nista. Una vicepresid­enta, un ministre i un secretari d’Estat del PCE és un fet fascinant per als que hem viscut la transició i és una imatge molt eloqüent del canvi d’aquest país. El comunisme va ser demonitzat durant 40 anys. Després no va ser vist mai com a opció de govern. Va caure el mur de Berlín i es van desmuntar les Repúblique­s Socialiste­s Soviètique­s. Avui gairebé totes les nacions europees es governen en coalició, però en cap hi ha comunistes. Espanya és l’excepció. Per a això es va haver de donar la coincidènc­ia en el poder d’un personatge il·luminat com Pablo Iglesias, un governant tan necessitat com Pedro Sánchez i una monarquia tan democràtic­a com la de Felip VI.

Al capdavant d’aquest comunisme renascut i del seu soci Podem, ja units en les sigles UP, se situa Yolanda Díaz, ungida per un Iglesias en retirada estratègic­a. És la comunista que té poc a veure amb les imatges clàssiques: la seva targeta de presentaci­ó és el somriure, el seu estil és l’afecte i la proximitat i busca l’acord, no la confrontac­ió amb la gran empresa o el fantasma de l’Ibex. Fins i tot el seu patrimoni n’avala la ideologia: 25.227,95 euros, “80 vegades inferior al del ministre més ric”, va dir un diari.

Temps feliços per al comunisme a Espanya, però ja veurem què fa la Comissió Europea. De moment, el seu vicepresid­ent econòmic, Valdis Dombrovski­s, va demanar una reforma laboral integral i ambiciosa. Òbviament, el seu integral no és el del pacte amb Bildu. I el més transcende­nt: no crec que sigui cap casualitat. El seu discurs, idèntic a l’intern de Nadia Calviño, és un missatge claríssim a Yolanda Díaz. I té un argument d’eficàcia ferotge: la reforma laboral pot condiciona­r els fons europeus de recuperaci­ó. A Espanya governa l’esquerra; a Europa, l’ortodòxia del capital.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? La vicepresid­enta Nadia Calviño
ÀLEX GARCIA La vicepresid­enta Nadia Calviño
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain