La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cuevillas rebutja tramitar el que comporti inhabilita­ció

El membre de la Mesa proposa no admetre resolucion­s contra la monarquia i a favor de l’autodeterm­inació

- REDACCIÓ

El secretari segon del Parlament i diputat de Junts, Jaume AlonsoCuev­illas, va plantejar ahir que la Cambra catalana no admeti a tràmit propostes de resolució contra la monarquia i a favor de l’autodeterm­inació. Unes paraules que han causat malestar i perplexita­t en alguns membres de la formació que en l’última legislatur­a van criticar durament el llavors president del Parlament, Roger Torrent, precisamen­t per haver evitat actuacions que entraven en conflicte amb els tribunals de justícia.

Cuevillas va apuntar ahir en una entrevista a Vilaweb que aquestes situacions no porten

Les declaracio­ns del secretari segon de la Cambra catalana causen malestar entre els membres de JxCat

“enlloc” i va avisar que admetreles pot significar la inhabilita­ció dels membres de la Mesa del Parlament. El diputat i també advocat de l’expresiden­t Carles Puigdemont va afirmar que “no sé si té sentit que t’inhabiliti­n per haver tramitat una resolució que no porta enlloc”. Va considerar que admetre a tràmit propostes de resolució relatives a la monarquia o a la independèn­cia no és confrontac­ió intel·ligent, perquè aquestes iniciative­s són declarativ­es, de manera que és “més eficaç fer un acte” per denunciar la situació.

“No podrem mantenir res, perquè durarem una bufada i l’endemà el Tribunal Constituci­onal (TC) ho anul·larà i no tindrà cap recorregut”, va dir, i va afegir que la immolació s’ha de fer si té alguna eficàcia, en les seves paraules. “Crec que és més intel·ligent posar en evidència els tics demofòbics de l’Estat”.

Les declaracio­ns de Cuevillas són oposades al discurs que va llançar fa unes setmanes la presidenta de la Mesa del Parlament, Laura Borràs, en què es declarava hereva de Carme Forcadell i prometia “mantenir la inviolabil­itat del Parlament, la seva independèn­cia, i no permetre ingerèncie­s de l’executiu ni del judicial”.

Tot i això, Cuevillas es va qüestionar ahir aquesta confrontac­ió amb l’Estat i es va preguntar: “Què és més eficaç per desgastar l’Estat espanyol? Denunciar això o deixar que ens inhabiliti­n sense pena ni glòria per una ximpleria?”.

El posicionam­ent de Cuevillas va comportar una resposta de l’exvicepres­ident de la Mesa Josep Costa, també de JxCat, a través de Twitter, que va assegurar que “defensar la sobirania del Parlament de Catalunya no és cap bestiesa”. Costa va afegir que “ser empresonat o inhabilita­t per fer-ho és una cosa digníssima”, i va advertir, en un clar missatge a Cuevillas, que “si algú no pot o no vol assumir aquest risc no hauria de ser a la Mesa del Parlament”.

El qüestionam­ent de Cuevillas té un precedent significat­iu: la seva abstenció en la votació de la Mesa que va permetre que el diputat de Junts Lluís Puig, que continua a Brussel·les, pogués votar en la sessió d’investidur­a de Pere Aragonès. Cuevillas es va abstenir en la polèmica votació, desmarcant-se del vot a favor d’ERC i el seu propi partit, però evitant així qualsevol previsible responsabi­litat judicial com a membre de la Mesa.

 ?? JOB VERMEULEN / ACN ?? Borràs, presidenta de la Mesa, acompanyad­a de Cuevillas
JOB VERMEULEN / ACN Borràs, presidenta de la Mesa, acompanyad­a de Cuevillas

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain