La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’ANC proposa Aragonès per la direcció del Consell per la República

- ÀLEX TORT

Carles Puigdemont i Pere Aragonès, amb cinc personalit­ats més al consell de govern del Consell per la República. Aquesta és la proposta que l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) va fer als partits, abans que fracassés la investidur­a del candidat d’ERC, per desencalla­r un dels esculls entre els republican­s i JxCat. L’entitat fa aquest suggerimen­t per mimetisme i coherència: si durant l’última legislatur­a l’expresiden­t Quim Torra va ser present a la taula de partits i entitats que discutia a l’ombra l’estratègia independen­tista al marge del soroll parlamenta­ri i de les disputes dels socis del Govern, en cas que sigui nomenat president de la Generalita­t l’ANC opina que Aragonès també ha de ser a la direcció de l’ens de Waterloo. Tot i això, fonts de l’ANC afirmen que admetrien que hi acabi anant qualsevol altra primera espasa d’ERC.

El plantejame­nt de l’associació que presideix Elisenda Paluzie va més enllà del que va anunciar fa dies, que a més incloïa un altre consell de govern ampliat amb la resta d’actors independen­tistes, supeditat al nucli de Puigdemont. Així, també proposa que penjant d’aquesta executiva reduïda a set persones hi hagi una sèrie de comissions temàtiques, com ara una permanent –per al dia a dia–, una comissió de consells per la república locals a Catalunya o una altra d’internacio­nal. En aquesta última comissió, de cinc membres, hi hauria de ser present l’expresiden­t i la secretària general d’ERC, Marta Rovira, establint d’aquesta manera una mena de “bicefàlia WaterlooGi­nebra” per a qüestions de diplomàcia i acció jurídica internacio­nal.

En la seva trobada amb ERC, des de l’ANC asseguren que van expressar la idea d’incloure-hi Aragonès i Rovira. Però no van aprofundir en més qüestions; per exemple, si els càrrecs de president i vicepresid­ent del Consell –que ocupen Carles Puigdemont i Toni Comín– haurien de desaparèix­er per igualar els set membres d’aquesta direcció que proposa l’ANC. Si això acaba sent així dependrà de les trobades que Comín mantindrà amb ERC, JxCat, la CUP, Òmnium i l’ANC. Al comunicat que el Consell per la República va emetre dimarts l’ens es mostra disposat a estudiar una “direcció política col·legiada”. Ahir el diputat d’ERC Sergi Sabrià, en declaracio­ns a Efe, va defensar aquesta “direcció col·legiada” de l’independen­tisme –inspirada en l’Estat Major de l’1-O–, que sigui “autònoma”, encara que funcioni sota el paraigües del Consell per la República.

 ?? XAVIER CERVERA ?? Pere Aragonès dimarts al Parlament de Catalunya
XAVIER CERVERA Pere Aragonès dimarts al Parlament de Catalunya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain