La Vanguardia (Català-1ª edició)

Mig segle del cas Watergate

- Màrius Carol

Ha mort Gordon Liddy, considerat un dels cervells del robatori de documents del Partit Demòcrata (PD) als edificis Watergate de Washington, que posaria fi a la presidènci­a de Richard Nixon. Liddy havia estat agent de l’FBI i a la Casa Blanca era un dels plumbers que es dedicaven a la guerra bruta, estant a les ordres de Howard Hunt, exagent de la CIA. Tots dos van ser personatge­s clau a la campanya de reelecció de Nixon. L’assalt a les oficines del PD va ser descobert per la policia i van detenir no només els autors materials, sinó també Liddy i Hunt, que van coordinar l’operació des d’un hotel, on van ser descoberts. Va ser condemnat a 20 anys, encara que només va complir 52 mesos perquè el va indultar Jimmy Carter.

Fa mig segle que Liddy i Hunt van començar a dissenyar operacions contra els demòcrates. Per fortuna, alguns d’aquests plans van ser descartats pels seus caps ja que contemplav­en matar un periodista molt crític amb Nixon, segrestar activistes contra la guerra del Vietnam i conduir-los a l’altre costat

Ha mort el cervell del robatori de documents que va posar fi a la carrera de Nixon

de la frontera de Mèxic o muntar una festa amb prostitute­s per atreure membres del PD. Però l’espionatge a l’oposició va obtenir llum verda.

El cas Watergate va portar a la glòria el periodisme, gràcies a les investigac­ions de dos joves profession­als, Carl Bernstein i Bob Woodward, dirigides pel director de The Washington Post, Ben Bradlee. El cinema va immortalit­zar les investigac­ions dels periodiste­s a Tots els homes del president (1976), que interpreta­ven Dustin Hoffman i Robert Redford. Els joves periodiste­s somiàvem ser com ells. Woodward advertia a les entreviste­s: “Hi ha moltes dones que se senten decebudes quan veuen que no soc com Robert Redford”.

Totes les redaccions periodísti­ques van intentar copiar el model del Post, sense separacion­s i amb ordinadors voluminoso­s de pantalla verda. Gairebé mig segle després, la digitalitz­ació ha transforma­t l’ofici, la immediates­a de les notícies amenaça la profundita­t dels textos i fins i tot les redaccions poden desaparèix­er. És el cas del Mirror iel Daily Star, que volen que els periodiste­s treballin des de casa.

Seria un error rebaixar la qualitat, oblidar-se del periodisme d’investigac­ió o eliminar les redaccions. Aquest ofici necessita el contacte personal, l’intercanvi de dades i el treball en equip. Això va permetre resoldre el cas Watergate. La mort de Liddy ens recorda que el periodisme és útil com mai, necessari com sempre.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain