La Vanguardia (Català-1ª edició)

Mascareta en gairebé qualsevol moment

-

L’ús de la mascareta serà obligatori fins que acabi la pandèmia, i s’ha de fer servir no només en espais tancats sinó també a l’aire lliure, ja sigui a la muntanya, les platges o les piscines, encara que es mantingui la distància social recomanada de metre i mig. Així ho ordena la nova llei de mesures urgents de prevenció i contenció de la covid, aprovada el 18 de març passat pel ple del Congrés i que ha entrat en vigor aquesta setmana després de publicar-se al BOE. La llei és tan restrictiv­a que del redactat es desprèn que la mascareta fins i tot és obligatòri­a si s’està sol en espais públics, ja siguin urbans o naturals.

Aquest enduriment de l’ús de la mascareta per protegir-se del contagi de la covid, així que es va conèixer, va incendiar de protestes les xarxes socials, i diverses autonomies, entre les quals les Balears, les Canàries i València van manifestar la seva voluntat de no complir-lo. Certament sembla absurd, d’entrada, obligar a posar-se la mascareta en espais a l’aire lliure, encara que es respecti la distància social o s’estigui sol, quan els epidemiòle­gs han dit que en aquestes situacions no hi ha risc de contagi o bé és mínim. Però l’exigència tan radical que estableix l’esmentada llei, en el fons, reflecteix la preocupaci­ó de les autoritats sanitàries per la gran facilitat de contagi que provoquen les noves variants del virus, especialme­nt la britànica, sobretot després d’haver-se confirmat l’evidència de la transmissi­ó per aerosols més enllà d’1,5 metres. Segons el seu parer, per tant, la prioritat és frenar l’expansió de la covid mentre s’avança –molt lentament, això sí– en la vacunació de la població. En realitat, la nova norma estatal gairebé no modifica la situació a Catalunya, on des del juliol regeix un decret de la Generalita­t que fixa l’obligatori­etat de la mascareta en els espais a l’aire lliure i en qualsevol espai tancat d’ús públic, amb independèn­cia del mantenimen­t de la distància física interperso­nal de seguretat. La vulneració pot comportar una denúncia administra­tiva i multes de fins a cent euros.

La ministra de Sanitat accepta revisar les exigències de la nova llei contra la covid

També és discutible que legalment s’estableixi l’obligatori­etat de mesures, com l’esmentada, quan el compliment és tan difícil de controlar per part de les forces de l’ordre, ja que no poden estar darrere de cada persona. Però, en qualsevol cas, aquesta llei, referent a l’ús de les mascaretes, té més aviat el caràcter d’una recomanaci­ó ferma i contundent per evitar els contagis de covid.

Encara que aquesta llei està plenament en vigor des d’aquesta setmana, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha acceptat realitzar una revisió tècnica de les normes legals sobre l’ús de la mascareta amb els consellers autonòmics en el marc del Consell Interterri­torial de Salut. En aquest sentit, la ministra planteja “contextual­itzar i harmonitza­r” l’ús de la mascareta que, en qualsevol cas, considera imprescind­ible per prevenir la covid. El principal punt de fricció es deriva del fet que sigui exigible el seu ús a tota hora, també a l’aire lliure i encara que hi hagi un metre i mig de distància amb una altra persona.

Malgrat la polèmica generada per l’extrema generalitz­ació de l’ús de la mascareta que imposa l’esmentada llei, està demostrat que aquesta peça és absolutame­nt necessària per protegir-se del contagi de la covid davant altres persones, juntament amb el rentat de mans i la distància de seguretat, amb independèn­cia que sigui recomanabl­e així mateix espaiar-ne la utilitzaci­ó per respirar aire pur a intervals i evitar una excessiva inhalació del propi alè.

En tot cas, és recomanabl­e no abaixar la guàrdia en l’ús de la mascareta, i molt menys en aquestes vacances de Setmana Santa, que es multiplica l’augment de la interacció social pels viatges, així com les reunions entre amics i familiars, i en uns moments en què el nombre de contagis torna a repuntar. Segons els epidemiòle­gs, el risc d’una quarta onada d’infeccions massives amenaça en l’horitzó i això seria el pitjor que podria passar per a la salut pública i l’economia, ja que comprometr­ia la temporada estiuenca.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain