La Vanguardia (Català-1ª edició)

Creix l’estira-i-arronsa entre Rússia i Ucraïna

-

L’únic conflicte bèl·lic actiu actualment a Europa és el que té lloc a l’est d’Ucraïna. Larvada però no solucionad­a, la guerra que enfronta les milícies rebels prorusses, avalades per Moscou, amb l’exèrcit ucraïnès des de l’any 2014 ha experiment­at aquests dies una escalada amb nous xocs armats. L’enfrontame­nt ha causat en set anys més de 13.000 morts.

Un conflicte que té lloc en un tauler geoestratè­gic en què intervenen diversos jugadors. Mentre els Estats Units, en especial arran de l’arribada de Biden a la Casa Blanca, donen suport a la sobirania i integritat territoria­l d’Ucraïna, líders europeus com Macron i Merkel insisteixe­n en la necessitat de fer complir els acords de Minsk del 2015 com a sortida al conflicte. Aquests acords fixen la retirada de les armes pesants dels dos costats a la zona en disputa, un alto el foc i l’autonomia per a les regions de Donetsk i Luhansk, clàusules que fins avui ni Kíev ni Moscou no han complert en la seva totalitat.

El president rus, Vladímir Putin, culpa el seu homòleg ucraïnès, Volodímir Zelenski, d’incomplir els pactes de Minsk i li exigeix que dialogui amb les milícies separatist­es. Però Zelenski s’hi nega i exigeix parlar directamen­t amb el Kremlin, al qual considera padrí militar i polític dels rebels. Moscou i Kíev s’acusen mútuament de l’escalada bèl·lica al Donbass. Ucraïna ha demanat als EUA i als països europeus aliats de Kíev un esforç

Moscou i Kíev s’acusen mútuament de l’escalada bèl·lica que pateix la regió del Donbass

més gran per calmar la situació, és a dir, que exerceixin més pressió sobre Rússia, que no amaga la seva preocupaci­ó pel gradual acostament de Zelenski a la UE i a l’OTAN.

L’enèsim alto el foc, pactat el juliol passat, trontolla. França, Alemanya, Rússia i Ucraïna, integrants de l’anomenat quartet de Normandia encarregat de resoldre el conflicte, no han aconseguit cap avenç. Europa i els Estats Units acusen Rússia de bloquejar qualsevol solució a l’enfrontame­nt a l’est d’Ucraïna. La progressiv­a inestabili­tat d’aquesta zona no augura res de bo per al futur immediat, amb les parts encastella­des en les seves acusacions mútues. L’Organitzac­ió per a la Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE) no para de registrar violacions de l’alto el foc.

Encara que Rússia ho negui, és evident que les autoprocla­mades repúblique­s de Donetsk i de Luhansk només se sostenen pel suport militar i econòmic de Moscou davant el no-reconeixem­ent per part d’Occident. És el xoc entre un Putin que se sent fort en el poder i que controla els tempos del conflicte sense cedir en res essencial per a Rússia, i un Zelenski que, malgrat que compta amb el suport de Washington i de Brussel·les, està sotmès a una forta pressió nacionalis­ta interna per no fer concession­s al Kremlin. En aquest marc, la pau no només no s’entreveu factible a curt termini sinó que l’escalada militar a la zona rebel l’allunya cada cop més i fa augmentar la polaritzac­ió entre Rússia i Occident.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain