La Vanguardia (Català-1ª edició)

El món no ens espera

-

Sortim de la pandèmia amb unes noves coordenade­s geopolítiq­ues. El món ha pitjat l’accelerado­r de la ciència i de la innovació. El centre de gravetat econòmic, tecnològic i comercial del planeta es desplaça definitiva­ment cap al Pacífic. La Xina vol esdevenir potència predominan­t en tots els camps del coneixemen­t i de la indústria en pocs anys. Biden inaugura el seu mandat amb un seguit d’ordres executives, urgents, per revitalitz­ar la tecnologia i la manufactur­a avançada americana, sabedor que la indústria genera classes mitjanes que al final sustenten democràcie­s. Noves fàbriques de semiconduc­tors s’aixequen ràpidament als Estats

Units. Disposar d’indústries estratègiq­ues, com la biotecnolò­gica o la dels xips electrònic­s, es revela fonamental per al benestar de les societats. Europa intenta mantenir el seu lloc al món mitjançant un gran pla de recuperaci­ó que pretén que el continent no perdi el seu paper històric enmig de la nova competènci­a estratègic­a entre els EUA i la

Xina. Alemanya i els països nòrdics fan els deures, i impulsen la seva indústria 4.0, l’R+D i les seves exportacio­ns. El Regne Unit crea una nova agència d’innovació a imatge de Darpa (agència de projectes disruptius americana, mare d’internet). Àsia és un continent de outperform­ers (economies basades en innovació que creixen de manera sostinguda per sobre del 3%). Les intel·ligències estratègiq­ues dels països més avançats s’adonen de la importànci­a de desenvolup­ar sòlides polítiques industrial­s. Les economies líders destinen quantitats mai vistes als seus programes de digitalitz­ació.

La nova globalitza­ció anirà de desenvolup­ar clústers integrats d’R+D i manufactur­a avançada en indústries estratègiq­ues.

Estan passant coses que tindran conseqüènc­ies importants per a les nostres vides. El món evoluciona a una velocitat sense precedents. Però a Catalunya, un petit territori perifèric d’una península a l’extrem occidental d’un món amb epicentre al Pacífic, sembla que tot això no interessa. Som un nou Fisterra, però seguim mirant-nos el melic obsessivam­ent, observant el passat i intentant canviar la història, mentre perdem de vista el futur. La construcci­ó d’una economia basada en R+D, l’estratègia industrial o la competitiv­itat no es troben al centre dels nostres debats. No surten als nostres mitjans de comunicaci­ó ni a les negociacio­ns polítiques. Vivim a la caverna de Plató? (aquella gruta on vivien encadenade­s unes persones que només podien percebre les ombres del món real, sense imaginar-se què hi havia fora). ¿Interprete­m (i ignorem) només les ombres dels nous temps, sense percebre la magnitud del canvi? Som conscients del que podem perdre? Catalunya es va industrial­itzar, i va arribar a ser considerad­a un dels quatre motors d’Europa. Però, tot i que molts encara tenen aquesta imatge, ja som lluny de ser un territori líder al continent. Un cop arribats a un desenvolup­ament industrial notable, vàrem entrar al segle XXI pensant que la indústria era molesta, i no vàrem fer el salt a una economia innovadora, com sí que ho han fet els països asiàtics i comencen a fer els països de l’Est. Ens vàrem industrial­itzar i vam esdevenir un país avançat. Ens desindustr­ialitzem i caiem en la pobresa, enmig de la indiferènc­ia d’una elit que mira cap a una altra banda. Hem abandonat les nostres fonts de riquesa. Els pressupost­os públics dedicats a indústria i innovació són irrisoris. Hi ha un flux de deslocalit­zacions que no es reverteix. De fet, la nostra competitiv­itat ja ha caigut per sota de la mitjana europea, alhora que els nostres indicadors d’innovació s’han congelat des del 2007. Perdem indústria, perdem oportunita­ts i perdem talent. La societat es precaritza de manera evident. I malgrat això, sembla que ningú afronti aquests problemes tangibles –i esmenables amb bones polítiques–.

El món no ens espera: si no som capaços de vertebrar uns pressupost­os públics i unes polítiques sobre allò que realment importa ara (l’economia, la tecnologia i la competitiv­itat), Catalunya pot esdevenir un desert de precarieta­t i desesperan­ça. Hi som a temps. El país encara té talent i ens queda empenta. Barcelona encara té marca pròpia. Els fons Next Generation ens donen una oportunita­t. No perdem aquest darrer tren. No ens distraguem.

Catalunya encara té talent, i els fons Next Generation ens donen una oportunita­t

 ?? ARXIU ??
ARXIU

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain