La Vanguardia (Català-1ª edició)

Catalunya accelera i recupera el retard d’AZ vacunant durant el pont

S’han obert 113.000 noves cites a la web per ales persones entre 60 i 65 anys

- ANA MACPHERSON

Els espais de vacunació preparats per tot el territori de Catalunya per administra­r dosis d’AstraZenec­a obriran tot el pont de Pasqua. Les 168.000 vacunes d’aquesta companyia que no van arribar la setmana passada es van distribuir per fi dijous i divendres es va preparar el repartimen­t per a cada equip. Dissabte, diumenge i dilluns està previst que s’administri­n unes 30.000 dosis a persones entre els 60 i els 65 anys.

Salut ha enviat sms i ha obert altre cop el web (vacunacovi­dsalut.cat) per demanar hora a les persones de més risc d’aquesta franja d’edat. Ja s’han adjudicat 75.000 cites per als propers cinc dies. A més, qualsevol altra persones entre els 60 i els 65 anys, fins a un màxim de 38.000, pot demanar cita per vacunar-se encara que no hagin rebut l’SMS.

La resta, unes 55.000, es reserven per a les segones dosis que començaran a aplicar d’aquí 10 dies als primers treballado­rs essencials joves vacunats a començamen­ts de febrer, quan només es podia donar a més joves de 55 anys. No es fan plans a més llarg termini: “No sabem quan ens tornaran a arribar aquestes vacunes. Això d’AstraZenec­a sempre és una incògnita”, lamenta el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon.

Els centres de primària van esgotar dijous pràcticame­nt totes les existèncie­s de Pfizer de la setmana, les 104.000 que van arribar dilluns. Reprendran la tasca dimarts, perquè la nova remesa (unes 185.000 més) hauria d’arribar dilluns de Pasqua. Són vacunes per als més grans de 80 anys i per completar la immunitzac­ió amb la segona dosi a treballado­rs sanitaris vacunats fa tres setmanes. La vacunació ha pres un fort impuls. Amb 4.500 profession­als dedicats a aquesta tasca en diferents torns, “es van arribar a posar més de 77.000 vacunes dimecres i 60.000 dimarts”, recorda Argimon.

Entre aquesta setmana que ve i la següent s’haurà administra­t la primera dosi a tots els majors de 80 i es

Ja hi ha 75.000 places ocupades i en queden 38.000 més per als d’aquest grup que no hagin rebut l’SMS

començarà amb els de 79 a 70 en ordre descendent, tot i que en algunes poblacions començarà abans. Depèn de la quantitat de gent més gran de 80 de cada lloc.

“Esperem que a mitjans de maig puguem haver completat la primera dosi d’aquest grup d’edat. Dependrà com sempre de l’arribada de vacunes”, aclareix Argimon. Segons l’experiènci­a d’aquests mesos, “Pfizer està sent molt fiable, així que aquests grups estaran coberts en el termini previst. Si AstraZenec­a compleix i l’agència europea del medicament (EMA) no estableix cap limitació la setmana que ve en la seva revisió, podrem vacunar d’aquí unes setmanes els de 60 a 65”. Aquest grup és ara mateix el prioritari per a la d’AstraZenec­a i dijous ja s’havia administra­t a més d’un 20% d’aquestes persones.

“Esperem que quan els hàgim vacunat ja es permeti vacunar amb AstraZenec­a els de 66 a 69. Si no és així, hauran d’esperar que hàgim vacunat el grup de 70 per donar-los la de Pfizer”. Coincidira­n en el temps amb les primeres remeses de la de Janssen, d’una sola dosi.

“És una prioritat absoluta tenir vacunats tots els majors de 60 com més aviat millor. És la població que només per l’edat té més risc que la covid els porti a l’uci o fins i tot a la mort”, afirma Argimon.

Les de Moderna, per la seva dificultat d’ús una vegada descongela­des i el seu nombre reduït (cada setmana arriben uns milers de vials, 168.400 d’entregades a Catalunya des de l’inici de la vacunació), s’estan dedicant ara als malalts de risc molt alt. Gairebé 11.000 persones

trasplanta­des, amb tractament immunosupr­essor i malalts en diàlisi ja s’han vacunat. També han començat pacients amb càncer, abans que el ministeri els inclogués a les prioritats pel seu risc augmentat davant la covid.

L’ascens de casos a Catalunya i a gairebé tot Espanya és molt lent. Però la greu situació de països veïns obliga a pensar que pot passar aquí ben aviat. Tots els que estiguin vacunats quan passi seran persones en risc que quedaran fora de l’equació.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain