La Vanguardia (Català-1ª edició)

“No s’ha de descontrol­ar l’oferta de graus”

Francesc Torres, rector de la UPC

- CARINA FARRERAS

El Ministeri d’Universita­ts és a punt de publicar un reial decret que definirà què és una universita­t. Per al rector de la UPC, Francesc Torres (Eivissa, 1962), és essencial per diferencia­r entre un college , on només s’hi ensenya, i una universita­t, que crea i aporta coneixemen­t. L’excés de l’oferta no ajuda a enfortir els campus la reputació dels quals depenen d’inversions estrangere­s. “Les empreses avaluen les universita­ts del seu àmbit abans d’invertir i les entitats bequen joves només en centres ben posicionat­s als rànquings”.

La UPC fa 50 anys. Com està situada?

És la universita­t tecnològic­a de referència al nostre país. Molts dels 150.000 titulats han tingut un paper clau en la societat. Gaudeix de gran prestigi: en el rànquing de Xangai puntua en 13 àmbits i en 8 se situa entre els primers 100 del món, i, alguns, entre els 50.

S’afegeix a la proposta de Barcelona Global de convertir Catalunya en un pol d’atracció? Barcelona té una oferta acadèmica de primer ordre, però cal donar facilitats pel que fa a visats i residèncie­s. Cal una aposta decidida per part de les administra­cions.

Abans del virus preparaven un títol amb 6 politècniq­ues europees perquè un alumne cursés la carrera a diversos països. Es va frenar això?

En absolut. Unite! és un projecte europeu de prioritat màxima per a la UE i el posarem en marxa així que s’obri la mobilitat.

Com veu els graus de tres anys? Les politècniq­ues espanyoles creiem que les enginyerie­s en requereixe­n quatre. En títols molt específics podrien tenir sentit els de tres.

No veu massa regulació?

Els rectors volem flexibilit­at, autonomia i rendiment de comptes. D’altra banda, és bo que l’oferta università­ria no es descontrol­i . Un estudi recent indica que alguns campus privats no poden considerar-se universita­ts.

Es refereix a l’estudi de l’OSU, que no salva les públiques. Després de les retallades, va créixer la contractac­ió temporal, però a la resta d’indicadors sortim bé.

Què necessiten per millorar? Les retallades del 2009 no s’han revertit i ens estem quedant sense personal en formació (doctorats i postdoctor­ats). Algunes plantilles tenen una edat mitjana de 60 anys. Quan un professor es jubila sense haver traslladat la feina a un jove, s’apaga una llum a les xarxes internacio­nals de referència. La reputació de la UPC no és a les seves parets.

Quina és la perspectiv­a? L’Administra­ció ho sap. Jo confio en els fons europeus per afrontar els problemes estructura­ls. Europa només pot ser competitiv­a si aposta per l’educació, el coneixemen­t i la innovació. Pensi que el 2009 teníem un pla d’inversions per a laboratori­s de 15 milions i l’últim que vam rebre era de tres. Ni per a les goteres, n’hi ha!

És optimista? Creu que són a l’agenda política?

Soc moderadame­nt optimista. La pandèmia ha servit per reafirmar que els problemes complexos s’abordenamb­coneixemen­tiambprofe­ssionals formats. A Catalunya hem demanat una Conselleri­a d’Universita­ts i Investigac­ió. El turisme està bé, però tenim sectors molt competitiu­s que per continuar sent-ho han d’incorporar tecnologia, com l’agroalimen­tari,quemouun20%delPIB. O tecnologie­s de la salut, de l’esport o la indústria cultural.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Torres al costat del colossal cap olmeca donat per la Universita­t de Veracruz de Mèxic i instal·lat als jardins del rectorat de la UPC
LLIBERT TEIXIDÓ Torres al costat del colossal cap olmeca donat per la Universita­t de Veracruz de Mèxic i instal·lat als jardins del rectorat de la UPC

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain