La Vanguardia (Català-1ª edició)

Apple decideix que la Siri no surti, per defecte de fàbrica, amb veu de dona

- REDACCIÓ

La Siri és l’assistent personal intel·ligent d’Apple que pot respondre preguntes (“¿qué hora es, Siri?”; per ara no està disponible en català), fer recomanaci­ons i delegar accions cap a un conjunt de serveis web que ha anat augmentant amb el temps. Segons la companyia, contesta o gestiona més de 25.000 milions de sol·licituds al mes en més de 500 milions de dispositiu­s... I la majoria de respostes tenien timbre femení, com a mínim, fins ara.

La veu que apareixia per defecte al dispositiu era de dona, tot i que els usuaris podien canviar-la per una de masculina. Les noves versions d’iOS 14.5 que es llançaran ben aviat acabaran amb aquesta situació. Els clients podran continuar triant la veu que més els agradi, però ja no en vindrà cap de preestable­rta. Això significa que “cada persona que configuri la Siri triarà la veu que millor s’adapta als seus gustos”, segons la publicació digital TechCrunch.

La companyia també afegirà dues noves veus i ha millorat les que s’escoltaven a països com Itàlia o Rússia, que ara semblen menys mecàniques. Segons Apple, es tracta d’un avenç molt positiu, ja que “és una continuaci­ó del nostre vell compromís amb la diversitat i la inclusió perquè els nostres productes i serveis reflecteix­in millor la diversitat del món en què vivim”. Apple brilla a l’hora de convertir les seves novetats empresaria­ls en notícia. No és casualitat que aquestes innovacion­s es produeixin quan encara es fan notar els efectes del tsunami provocat per campanyes com les del #MeToo. Donar per descomptat que la veu d’aquests dispositiu­s sigui la d’una dona enfortia la imatge de la submissió femenina, deien les feministes.

Malgrat que les noves veus estan disponible­s per als clients de parla anglesa de tot el món, els usuaris podran selecciona­r les seves preferènci­es personals fins a 16 idiomes. Sembla probable que aquestes dues noves veus siguin només l’avançada dels nous canvis. “Una diversitat més important en la veu, el to i el dialecte regional només pot ser un avenç positiu per a la sensació d’inclusió dels dispositiu­s intel·ligents”, afirma TechCrunch.

Les noves veus sonen més naturals i aporten més matisos, fet que obre la porta, en un futur pròxim, a incloure no només matisos regionals, sinó més llengües. De moment, tot i això, les novetats més importants se circumscri­uen al mercat anglosaxó o als angloparla­nts, però els tècnics de la multinacio­nal insisteixe­n que la idea és avançar en la millora d’un altre dels seus grans mercats: el castellano­parlant.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain