La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Pica va rebre el triple d’excursioni­stes al setembre

-

mana de la Diada Nacional de Catalunya, va ser la jornada més freqüentad­a a la Pica d’Estats, amb 413 persones, i al Mont Perdut, amb 475. No es disposa dels resultats de l’Aneto, ja que encara no s’han pogut processar les dades de l’últim quadrimest­re del seu comptador.

Al Pirineu, el Mont Perdut, dels tres analitzats, és el que té més capacitat d’atracció. Només a l’agost va rebre 7.032 esportiste­s en comparació amb els 3.913 de l’Aneto i els 3.118 de la Pica d’Estats. En aquest últim lloc, la tendència també es va manifestar a l’alça amb els esmentats 7.299 cims en els tres mesos d’estiu. I, de fet, al setembre va veure arribar 1.950 ciutadans, la qual cosa representa el triple respecte a l’any anterior.

Una part de la tesi doctoral de Víctor Dorado, dirigida per Estela I. Farías, subdirecto­ra d’investigac­ió de l’Inefc de Lleida, se centra a analitzar els fluxos en aquestes muntanyes, la preparació i experiènci­a dels excursioni­stes, la despesa que fan a cada zona i la capacitat de càrrega. Però l’objectiu final “és crear una guia de bones pràctiques per preveure situacions de massificac­ió i gestionar-les de manera sostenible amb mesures suaus i, només en última instància, si aquestes no funcionen, amb solucions més dures, en la línia de tancar els accessos a pàrquings i a pistes en dies puntuals”, explica Dorado.

“La Pica d’Estats ja supera la capacitat de càrrega, es pot parlar de massificac­ió temporal, de moments crítics que es tradueixen en embussos i que, per tant, incremente­n la vulnerabil­itat del visitant. Cal apuntar que tothom hi va a la mateixa hora, igual que als altres pics, però al Mont Perdut el cim és més gran i la gent es distribuei­x més bé, i a l’Aneto són molts els que es queden abans del Pas de Mahoma, però tot i això també hi ha cues”, afegeix.

Les aglomeraci­ons van influir de manera negativa en l’experiènci­a de l’ascensió per a gairebé el 41% dels que van pujar el Pedraforca; el 39% dels del Mont

Perdut; gairebé el 36% dels de l’Aneto, i el 32% dels de la Pica, segons les entreviste­s de l’equip de l’Inefc.

Després que es difonguess­in, l’estiu passat, les fotos de la Pica d’Estats atapeïda d’excursioni­stes van saltar totes les alarmes, tant per qüestions de seguretat com per l’impacte al medi natural. Preocupa el rastre de brutícia, l’escàs respecte per l’entorn d’algunes persones i, en el pitjor dels casos, els comportame­nts de risc que poden provocar accidents.

La Federació d’Entitats Excursioni­stes de Catalunya (FEEC) va reaccionar demanant al Departamen­t de Territori i Sostenibil­itat de la Generalita­t que posés en marxa una taula de treball per estudiar amb urgència com regular l’afluència a zones amb tanta gent. Fins ara no s’ha creat, tot i que hi ha converses i des de Territori responen que una de les línies de treball és “establir un sistema de reserva d’aparcament i de pagament per vehicle i dia, una cosa que s’ha de fer amb el consens del territori”.

Dels tres cims analitzats del Pirineu, el que atreu més gent és el Mont Perdut

Els Bombers van fer 1.009 rescats el 2020, 140 més que el 2019

El que sí que queda clar és que és necessari aportar solucions com més aviat millor per neutralitz­ar comportame­nts incívics en zones d’alt valor ecològic, i alhora cal promoure conductes responsabl­es per evitar accidents. Sense una mica de diligència, la història es pot repetir.

Els Bombers de la Generalita­t durant el 2020 van fer 1.009 rescats a la muntanya, 140 més que el 2019. Però el més preocupant és l’augment de víctimes mortals, de 21 a 27. Des de principis del 2021, i malgrat les limitacion­s de circulació, els Bombers havien fet 165 rescats fins al 15 de març, només 24 menys que durant el mateix període del 2019, sense cap restricció.

 ?? PARC NATURAL ALT PIRINEU ?? Imatge que evidencia les aglomeraci­ons a la Pica el cap de setmana de la Diada Nacional de Catalunya
PARC NATURAL ALT PIRINEU Imatge que evidencia les aglomeraci­ons a la Pica el cap de setmana de la Diada Nacional de Catalunya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain