La Vanguardia (Català-1ª edició)

Nova vida per al palauet de Muñoz Ramonet

L’immoble, cedit per l’industrial a Barcelona, es convertirà en un centre de cultura, art i ciència obert a la ciutadania

- JESÚS SANCHO

Ja estan decidits els futurs usos del palauet de Julio Muñoz Ramonet del carrer Muntaner. Tot i que s’havia plantejat que podria allotjar una biblioteca especialit­zada en literatura internacio­nal, al final es convertirà en un equipament centrat en la cultura, l’art i la ciència. Des del 2013 l’Ajuntament de Barcelona disposava de les claus de l’immoble després d’una llarga batalla judicial de dècades amb els descendent­s de l’industrial, que va deixar en herència la ciutat els seus béns a través d’una fundació gestionada pel Consistori.

El primer pas ja s’ha fet amb l’aprovació del patronat de la fundació d’un pla per dotar de contingut el recinte i una partida inicial d’1,8 milions d’euros. El tràmit següent consistirà en la convocatòr­ia d’un concurs d’arquitectu­ra per redissenya­r l’edifici als nous usos. Aquest procedimen­t s’allargarà un mínim de 9 mesos i es treballa amb l’horitzó que el centre pogués estar a punt al llarg del 2023, segons fonts municipals.

“El projecte posa en relació la cultura i la ciència amb una visió integrador­a que ens sembla central per al model científic i cultural de Barcelona”, va destacar Joan Subirats, el tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat de l’Ajuntament de Barcelona.

El llegat que l’empresari Muñoz Ramonet va deixar a Barcelona

inclou el palauet i una finca annexa al carrer Avenir. Un conjunt que suma una superfície de 4.131 metres quadrats i està catalogat com a bé amb elements d’interès. L’industrial va adquirir el palauet, obra de l’arquitecte Enric Sagnier, el 1945 després de pagar dos milions i mig de pessetes a les netes del marquès d’Alella.

Una altra joia són els seus jardins de 3.568 metres quadrats amb estanys i escultures de Josep Dunyach, Josep Cañas i Vicenç Navarro. De fet, es tracta d’un dels pocs exemples que queden a la ciutat de l’arquitecte paisatgist­a francès Jean Claude Nicolas Forestier.

Una altra herència valuosa de l’empresari que mereix un capítol

xocolata també arriben trepitjant fort. Si Jordi Roca, al capdavant de Rocamboles­c, ha elegit la famosíssim­a Mona Lisa per convertir aquesta obra mestra de Leonardo Da Vinci en una autèntica mona –amb cap de ximpanzé– de xocolata; Eric Ortuño i Ximena Pastor, de L’Atelier, han triat com a inspiració una altra peça històrica: Ballong Dog, escultura icònica del nord-americà Jeff Koons, considerat com el principal artista kitsch.

A la pastisseri­a Hofmann, en canvi, aquest any les mones venen més guerreres que mai, i recuperen l’ou de Pasqua i com a base no adquireixe­n formes hu

 ??  ?? El casalot del carrer Muntaner de Barcelona que va pertànyer a Julio Muñoz Ramonet
El casalot del carrer Muntaner de Barcelona que va pertànyer a Julio Muñoz Ramonet
 ?? ROCAMBOLES­C ?? La Mona Lisa de Jordi Roca a Rocamboles­c
ROCAMBOLES­C La Mona Lisa de Jordi Roca a Rocamboles­c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain