La Vanguardia (Català-1ª edició)

Berbena, quan la música és important

Carles Pérez de Rozas Canut té un local amb ànima i amb un únic condiciona­nt: 30 metres quadrats; fora d’això, no creuen en els límits per gaudir amb els cinc sentits

- CRISTINA JOLONCH

El cuiner Carles Pérez de Rozas Canut, amb l’entusiasme que va heretar d’un pare que solia qualificar el que li agradava de “grandiós, meravellós” o “gran, gran, gran”, diu que a Barcelona hi ha petits restaurant­s extraordin­aris. Parla del Gresca, de La Mundana, del Nairod, del Direkte Boqueria..., i assegura que el seu, el Berbena (Minerva, 6), no els arriba a la sola de la sabata gastronòmi­cament. Però que la seva aspiració és, simplement, aconseguir que la clientela gaudeixi i desconnect­i durant un parell d’hores del que passa fora.

I això ho entén des d’una visió holística, més enllà del menjar. Aquest paio modest i amb talent, format a grandíssim­es cases (des del Fermí Puig a l’Embat, el Saüc, l’Hôtel de Ville de Crissier, el Sant Pau, el Michel Bras, el Ryugin de

Hi ha plats que miren a molts indrets del món i combinen tres elements: “1, 2 i 3... al ritme de la música”

Seiji Yamamoto de Tòquio o el Central de Lima; de tots en té anècdotes per escriure un llibre) creu que aquesta recerca de “l’experiènci­a”que associem amb l’alta cuina, també incumbeix, en part, cases petitones i humils, com la seva. I què és l’experiènci­a al Berbena? Una combinació del que li agrada més a la vida a aquest xef: la cuina i la música. Per això no us hauria d’estranyar si, asseguts a la taula davant dels fogons (un privilegi), el veieu d’esquena a vosaltres atent als fogons i movent-se alegrement al ritme dels boleros, la salsa o el mambo que sona en aquell moment.

I és que al Berbena sona la música. Segons el dia, segons l’estat d’ànim, també funky africà, o Nina Simone, o James Brown, o Tom Jones, o Chet Baker. I sona molt bé, al ritme del bon rotllo entre un equip extraordin­ari. “Quan m’arriben sol·licituds per treballar amb nosaltres jo valoro que tinguin motivacion­s més enllà de la cuina i de ser capaços de treballar una pila d’hores i resistir: aquí ens interessa l’art, ens interessen moltes coses”, explica Pérez de Rozas Canut, que ara actua a sis mans amb Joaquín Indart i Luis Sánchez, que no es mouen de la cuina mentre ell, alhora que està pendent dels fogons, atén el telèfon i la pica, o explica els vins (la interactua­ció amb els clients és natural i flueix).

Aquest xef creu que la seva única limitació són els 30 metres quadrats del local: la resta no té límits. Per això de la seva cuina en surten elaboracio­ns que miren a molts indrets del món i que no l’encasellen, per bé que sí que comparteix­en el fet de combinar pocs elements, perquè menys sol ser més: ingredient principal, acompanyam­ent i aquell toc o push, com diu el gran Bras (a qui admira superlativ­ament). Un, dos i tres... com el compàs de la música.

De la mateixa manera que el vi té importànci­a a la casa, amb la seva presentaci­ó informal, en té el pa, que elabora amb mística el xef, format impecablem­ent en aquest àmbit a Lima, on va contribuir a l’obertura de l’exitós Pan de la Chola; com en tenen els cafès de qualitat, o els gelats, que incorpora a algunes de les postres i que elaboren els seus veïns (“grans, grans, grans”) de Paral·lelo amb els ingredient­s que ell els facilita.

Arrenca el dinar, ara sense fórmula de menú de migdia (dubten si recuperar-lo) amb el pa, el coll de porc amb mantega fumada, boníssim i adobat; interessan­ts els brots de mostassa i ous de peix de lluç, bonic i contundent el dadinho de tapioca i cheddar; hi ha grapa al foie de rap i delicadesa i frescor en les remolatxes amb ricotta i sèrum de mantega; encert en la gírgola amb coliflor i avellanes (clàssic de la casa) o a la llengua de bou cuinada, i gosadia en la negreta curada amb un cruixent enciam xinès, amanit amb el greix de bou, que li dona un controvert­it toc ranci. Boníssim el gelat de crème fâiche i oli.

 ?? CÉSAR RANGEL ?? Carles Pérez de Rozas Canut, Joaquín Indart i Luís Sánchez a la minúscula cuina a la vista del Berbena
CÉSAR RANGEL Carles Pérez de Rozas Canut, Joaquín Indart i Luís Sánchez a la minúscula cuina a la vista del Berbena
 ??  ?? Els brots de mostassa amb emulsió d’ous de peix de lluç, les remolatxes amb ricotta i sèrum de llet, el foie de rap i la llengua de bou amb patates són algunes de les elaboracio­ns que s’ofereixen a la carta.
Els brots de mostassa amb emulsió d’ous de peix de lluç, les remolatxes amb ricotta i sèrum de llet, el foie de rap i la llengua de bou amb patates són algunes de les elaboracio­ns que s’ofereixen a la carta.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain