La Vanguardia (Català-1ª edició)

La vida camaleònic­a de Bosé

L’artista celebra 65 anys presumint de ser coherent només amb si mateix

-

ANDRÉS GUERRA

Barcelona

Tots som capaços d’evocar la vida pública de Miguel Bosé (Panamà, 1956) sense necessitat d’anar a l’hemeroteca i això és un tret que només és a l’abast dels mites. En els últims 65 anys no hi ha hagut cap altre artista espanyol capaç de canviar tant sense cometre deslleialt­at, en una mena de fluida coherència amb ell mateix. Fins i tot el recent negacionis­ta que parla de “plandemia”, decep només els que van escollir quin tipus de Bosé volien admirar. Amb tot, sabedor que l’estatus de divo roman mentre hi hagi aplaudimen­t, va tornar a sortir a internet per corregir la seva radical postura: el coronaviru­s existeix, però els governs oculten informació al ciutadà. I és que el seu carisma també rau en la imprevisib­ilitat: d’arquejar la cella per donar suport a José Luis Rodríguez Zapatero a incloure Pedro Sánchez en aquella conjura mundial per al control de la població. D’escriure la cançó Sí se puede l’any que va néixer Podem a equiparar amb el PP el PSOE que cogoverna amb els morats.

Fill de l’actriu italiana Lucía Bosé i el torero Luis Miguel Dominguín, va gaudir del privilegi de créixer en una família que rebia per berenar o beure whisky Picasso i Hemingway. I si bé no va conèixer l’autor d’El vell i el mar, el cineasta Luchino Visconti era el seu padrí. Bosé ha venut 30 milions de discos, ha publicat 20 àlbums d’estudi i ha treballat en 15 pel·lícules durant gairebé 45 anys. Té un Grammy Llatí, dos premis Ondas, un Internatio­nal Music Award, una portada de disc pintada per Andy Warhol (Made in Spain, 1983) i quatre nacionalit­ats: panamenya, espanyola, italiana i colombiana. L’artista, batallador contra la sida i creador el 2009 de la gala homònima, va decidir establir-se al seu Panamà natal cap al 2014.

Des d’aleshores ha estat poc a Espanya. El 2017 va creuar l’Atlàntic per un motiu molt trist, acomiadars­e de la seva neboda Bimba: “La

Ha passat d’arquejar la cella per donar suport a Zapatero a incloure Sánchez en una conjura per controlar el món

meva còmplice, la meva companya, el meu amor, la meva filla estimada”, va dir com a comiat a Twitter. El juliol passat en va fer un altre per donar l’últim adéu a la seva mare.

L’altre motiu pel qual el seu nom ha tornat als titulars –el seu últim disc, Amo, es remunta al 2014– és l’agra separació de qui va ser la seva parella incògnita durant 26 anys, l’escultor valencià Nacho Palau. Amb ell va tenir quatre fills en dues tandes. Resulta complicat explicar-ho d’una manera senzilla quan el mateix Bosé no ha entrat mai en detalls: el 2011 va anunciar que era pare de bessons gràcies a un ventre de lloguer als EUA. Set mesos després, en Diego i en Tadeo van rebre a casa una altra parella de nens, l’Ivo i en Telmo, fills biològics de Palau. Encara que van créixer com una família durant gairebé set anys, amb la ruptura de la parella els

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain