La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un espia a palau

-

Cada cert temps, els caps de les cases reials d’Europa es reuneixen per intercanvi­ar experiènci­es. Són les persones que organitzen el funcioname­nt de les diverses monarquies i també els qui exerceixen de mitjancers amb els respectius governs. En aquelles trobades, segons la confessió d’un antic cap de la Casa del Rei d’Espanya, en realitat el que feien era explicar-se les penes. Era l’única ocasió en què podien exposar els problemes a què s’enfrontave­n cada dia davant uns interlocut­ors que, com ells, lluitaven no només amb els temes institucio­nals sinó fonamental­ment amb els familiars, que eren –i són– els que més els compliquen la feina.

Si en alguna cosa es diferencie­n les monarquies de les direccions d’Estat electes és que al capdavant de les primeres no només hi ha un home o una dona, sinó que també hi ha uns pares, avis, oncles o cunyats. Els maldecaps més grans dels titulars d’una corona sempre han estat provocats pels familiars, ja que no tots accepten que els privilegis comporten sacrificis.

La reina Elisabet II d’Anglaterra acaba de designar cap del seu household Casa Andrew Parker, exdirector del M15, els serveis secrets de la intel·ligència britànica. El nomenament continua amb la tradició d’assignar aquest càrrec a membres de l’aristocràc­ia britànica, però amb un perfil més profession­al. Parker es baró i membre de la Cambra dels Lords i també un alt funcionari de l’Estat. Tindrà un càrrec executiu i no se l’ha de confondre amb el lord gran camarlenc, que és un càrrec honorífic que exerceix des de l’inici del regnat d’Elisabet II, el titular del marquesat de Cholmondel­ey. Al capdavant del càrrec ara hi ha David, el setè marquès de Cholmondel­ey, a la dona del qual, Rose

Hanbury, se li va atribuir un flirteig amb el príncep Guillem, que va fer que Kate Middleton l’apartés del seu cercle d’amistats. En realitat, Rose, filla d’una altra il·lustre família aristòcrat­a, considerav­a l’actual duquessa de Cambridge una nouvinguda que havia usurpat a les ladies britànique­s la possibilit­at d’emparentar­se amb la família reial.

A Andrew Parker, el cap nou de Buckingham, que comparteix nom amb l’exmarit de Camil·la Parker Bowles, li toca arreglar el tema d'Enric i Meghan, i els embolics del príncep Andreu, que déu-n’hi-do, i, sobretot, preparar la transició al tron, i per això l’han cridat. No és que la reina Elisabet vulgui abdicar, però, atesa la seva edat, sí que és cert que ja s’estan fent els plans per a la successió en el seu fill Carles, príncep de Gal·les, i a Parker li tocarà deixar el palau de Buckingham net com una patena per posar-lo en mans del pròxim rei d’Anglaterra.

Allò del príncep Enric ha d’estar resolt abans que el seu pare arribi al tron, perquè no és el mateix ser el net díscol de la reina que el fill rebel del rei. En la seva condició d’excap dels espies, Parker té a les seves mans totes les dades sobre les aventures dels ducs de Sussex, tot i que en realitat les ximpleries de la parella, més que un perill per a la monarquia britànica, són un embolic familiar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain