La Vanguardia (Català-1ª edició)

“M’agrada dir la veritat, però sense ferir”

- ISABEL CLARÓS

India Martínez (Còrdova, 1985) és una de les veus més reconegude­s de la música espanyola. El flamenc amb què es va iniciar, en programes infantils i concursos de cante, el va fusionar cap al pop, per bé que sense oblidar les seves arrels. Ha publicat vuit discos, ha estat nominada tres vegades als Grammy i ha guanyat un Goya pel tema Niño sin miedo, de la pel·lícula El niño. L’any passat va haver de cancel·lar la gira a causa de la pandèmia. El confinamen­t la va bloquejar emocionalm­ent, però després va fluir un projecte que tenia al cap per a més endavant: un llibre en què pogués recopilar les seves vivències més personals, pensaments i textos poètics. Verdades a medias (Penguin Random House) és el seu debut com a escriptora.

Al pròleg diu que s’ho ha pensat molt perquè sent respecte pels escriptors. Però vostè ja escriu cançons...

Sí, des de petita escric cançons. Estic familiarit­zada amb això, però a l’art de l’escriptura li has de dedicar molt de temps i has de tenir una sensibilit­at especial i desenvolup­ar-la, com jo he desenvolup­at la meva música, encara que de vegades tingui un aire poètic.

Dos discos seus es titulen Trece verdades i Otras verdades ,iarael llibre Verdades a medias. Quin significat té?

És un títol obert. Pot ser que no ho expliqui tot o que qui el llegeixi hi afegeixi la seva veritat i la faci seva. De vegades no som tan francs, perquè les veritats ens dolen fins i tot a nosaltres mateixos. M’agrada dir la veritat, però sense ferir. Hi ha mentides que es disfressen de veritat i un mateix se les acaba creient.

El llibre el signa India Martínez, però l’ha escrit l’India o la Jennifer, el seu nom real?

L’ha escrit la Jenni, però amb la visió artística de l’India. Ella necessita les vivències i l’experiènci­a de la Jenni per inspirar-se, perquè si en el que canta l’India no hi hagués una veritat al darrere, no hi hauria essència. Abans intentava separarles, però m’he adonat que emocionalm­ent van de bracet.

Per a qui ha escrit Verdades a medias?

Per a mi, perquè si hagués pensat en algú en concret hauria explicat la meitat de les coses. Jo normalment tinc por de parlar de mi i de dir el que penso. Però escriure per a mi mateixa m’ha permès anar sense embuts ni filtres.

Les il·lustracion­s del llibre també són seves.

Sí, dibuixo des de petita, tot i que molta gent no ho sap perquè és una afició que m’he guardat per a mi i els meus moments d’evasió, però ara em venia de gust compartir-la.

Quins capítols recomanari­a per conèixer-la millor?

Las portátiles, Casa digna o Cartera real, que van sobre la meva infantesa al barri de Las Palmeras, a Còrdova, i que quan els vaig escriure se’m va remoure tot per dins. També Todo en su sitio, Venciendo al amor, Empieza por 13 o La maleta. Però no tots els episodis són autobiogrà­fics:

La cantant cordovesa ha tret un tema amb Dvicio i ha debutat com a escriptora amb un llibre de poemes i vivències que també ha il·lustrat

de vegades em deixo portar per la imaginació i la poesia amb les metàfores, que serveixen per volar...

Un altre porta per títol Everest, en què explica la seva experiènci­a al programa Planeta Calleja.

Sí. Va ser com tocar el cel i el terra alhora, una experiènci­a que repetiria amb els ulls clucs. Només ens hi vam estar una setmana, però allà tens temps d’aturar-te, pensar... I la percepció de les coses canvia. En aquest capítol del llibre he volgut portar i reflectir una mica aquell univers espiritual.

El poeta José Martí va dir que

“hi ha tres coses que tothom hauria de fer durant la vida: plantar un arbre, tenir un fill i escriure un llibre”.

Ha, ha! Em falta el nen, però encara no és el moment. Acabo de treure el llibre, que és com un nen, i també un single i un videoclip, No me basta, amb el grup Dvicio, de manera que estem molt entretingu­ts.

I els concerts, per a quan?

Fa uns 15 dies a Barcelona vam reprendre la gira Palmeras, que va quedar cancel·lada l’any passat, i vaig viure aquell concert com mai abans. Ja tenim unes vint o trenta dates tancades de ciutats que van quedar pendents i algunes de noves que s’hi han volgut afegir.

Per acabar, poca gent està al cas de la seva relació amb el Museu Arqueològi­c de Sevilla.

És cert. L’Ismael, la meva parella, i jo anàvem corrent pels afores de Dos Hermanas, per una zona poc transitada, i ell va veure una pedra a terra que brillava molt. Va començar a treure-li la terra, que estava molt enganxada, i es va veure un ull, un nas, un vel. Pesava molt i ens la vam emportar a casa, pensant que no tindria cap valor. Vam enviar una foto a un grup d’amics, on hi ha una arqueòloga. L’endemà van venir a casa i se la van emportar a la universita­t per estudiar-la. Va resultar que era una sacerdotes­sa egípcia del culte a Isis, del segle III, i ara està exposada al Museu Arqueològi­c de Sevilla. Que fort!

Álex Rodríguez i Jennifer López tornen a somriure junts

***

20.40 17.55 16.55 18.55 22.45 23.45 0.30 19.00 19.25 20.40 17.50 18.20 20.10 20.40 17.25 15.30 15.55

23.00

 ?? SERGIO R MORENO / GTRES ?? India Martínez ha debutat com a escriptora amb Verdades a medias
SERGIO R MORENO / GTRES India Martínez ha debutat com a escriptora amb Verdades a medias
 ??  ??
 ?? OBRA MESTRA / ??
OBRA MESTRA /

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain