La Vanguardia (Català-1ª edició)

En Mortadel·lo a Espanya

Francisco Ibáñez retrata indrets emblemàtic­s del país en un nou còmic

- JORDI CANYISSÀ

Molts herois de còmic han convertit els viatges per diferents països en una veritable tradició en les seves aventures. En Tintín i l’Astèrix són bons exemples d’aquesta pràctica. Però no és el cas de Mortadel·lo i Filemó. Al llarg dels seus 63 anys d’història, només un dels seus àlbums, En Alemania ,té el nom d’un país al títol. Però això canviarà a partir del 8 d’abril, quan es posarà a la venda Missió per Espanya, la nova historieta dels dos detectius, escrita i dibuixada per Francisco Ibáñez, que continua davant de la seva taula de dibuix amb 85 anys acabats de fer. Aquest episodi serà una de les novetats importants a la pròxima cita literària de Sant Jordi. La Vanguardia ha tingut accés en exclusiva a l’àlbum, editat pel segell Bruguera, del grup Penguin Random House, i ha pogut parlar sobre l’obra amb l’autor.

En el context polític actual, es podria pensar que un títol com Missió per Espanya s’ha d’interpreta­r en clau d’actualitat, però Ibáñez ho descarta taxativame­nt: “No és un missatge polític, els lectors de Mortadel·lo pertanyen a tota mena d’ideologies, en les meves aventures busquen diversió i entretenim­ent”. El dibuixant recalca que només ha pensat en el seu públic a l’hora de concebre aquest àlbum: “Una aventura en la qual recorren les principals ciutats d’Espanya penso que serà benvinguda pels lectors”. De totes maneres, descarta que aquesta pràctica es pugui estendre a més països en pròxims lliurament­s. “No serà una cosa habitual”, apunta.

A Missió per Espanya els dos agents de la T.I.A. han de desemmasca­rar una xarxa de narcotrafi­cants que actuen per tot el país i això donarà lloc a un periple inèdit que arrenca a Barcelona i continua per València, Sevilla, Bilbao, Madrid i altres poblacions. Entre els llocs retratats hi trobem la Giralda de Sevilla i la Torre del Oro, l’aqüeducte romà de Segòvia, la Puerta del Sol i la font de Cibeles, a Madrid, i la Ciutat de les Arts i les Ciències de València, on es produeix una insospitad­a trobada entre l’arquitectu­ra de Santiago Calatrava i el dibuix de Francisco Ibáñez.

Una de les senyes d’identitat d’Ibáñez és haver convertit les seves vinyetes en un petit microcosmo­s ple de gags visuals i d’acudits al marge de la història principal. Si des de la dècada del 1990 els rostres de polítics i de famosos s’han convertit en companys habituals d’en Mortadel·lo i en Filemó, ara presenta per primera vegada la possibilit­at de fer un recorregut per tot un país a través els seus edificis més representa­tius. Descobrir-los i identifica­r-los és una espècie de joc que té lloc mentre l’aventura avança encadenant estrepitos­es ficades de pota dels dos sapastres.

El recorregut per les ciutats es produeix, literalmen­t, a garrotades. Ibáñez continua fidel a la fórmula que tan bons resultats li ha donat des que va crear aquests dos personatge­s el 1958 i encadena un gag darrere d’un altre a un ritme frenètic. La lectura d’aquesta historieta és tan fluïda i dinàmica com el dibuix. Un dinamisme que augmenta i tot perquè, tal com passa en les últimes aventures llargues d’en Mortadel·lo i en Filemó, la trama es desenvolup­a de manera unitària, sense les divisions que anys enrere eren quasi obligades per la prepublica­ció en revista. El resultat és que aquest viatge es converteix en una imparable successió d’escenaris i de situacions còmiques.

La publicació d’aquest àlbum coincideix amb un moment de màxima reivindica­ció de la figura de Francisco Ibáñez com a historieti­sta a través d’una plataforma que promou la seva candidatur­a per al premi Princesa d’Astúries de les Arts. Ibáñez valora especialme­nt que la nominació hagi sorgit a través de la mobilitzac­ió dels seus lectors, que d’aquesta manera volen reconèixer la influència del dibuixant català en la cultura popular i sobretot expressar el seu agraïment per les pàgines creades durant set intenses dècades de carrera. Això sí que el satisfà: “Sens dubte, sempre he reivindica­t que el meu millor premi són les cues interminab­les de lectors a les meves firmes al llarg de tants anys. El Princesa d’Astúries és un premi molt important, però valoro moltíssim que sorgeixi d’una iniciativa popular”.

Missió per Espanya també és el primer àlbum que no passa a tinta Juan Manuel Muñoz després de quatre dècades col·laborant amb el creador d’en Mortadel·lo i en Filemó. Agafa el relleu Joan Espinach, que ha dibuixat còmics de Disney per a diferents revistes europees. És sabut que Ibáñez escriu els guions i dibuixa les pàgines a llapis, però que de la fase d’entintat se n’encarregue­n altres mans. Aquesta pràctica va començar en la històrica editorial Bruguera durant els anys setanta perquè autors com ara Escobar,

Criatures entranyabl­es

LA NOVETAT ‘Missió per Espanya’ és el segon àlbum que posa el nom d’un país real en portada

SOBRE EL TÍTOL “No és un missatge polític, els lectors pertanyen a tota mena d’ideologies”

MÉS DETALLS SOBRE L’ANY PALAU FERRÉ A

www.lavanguard­ia.com/cultura

 ?? CELIA ATSET/ NORD MEDIA ?? Francisco Ibáñez, fotografia­t l’estiu del 2019 amb seus dos personatge­s més famosos. Amb 85 anys acabats de fer, continua escrivint i dibuixant les noves historiete­s dels dos agents
CELIA ATSET/ NORD MEDIA Francisco Ibáñez, fotografia­t l’estiu del 2019 amb seus dos personatge­s més famosos. Amb 85 anys acabats de fer, continua escrivint i dibuixant les noves historiete­s dels dos agents
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain