La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rigola: “Avui no hi ha herois com els de la transició”

El director adapta l’‘Anatomia d’un instant’, de Javier Cercas, al Lliure

- JUSTO BARRANCO

S’acaben de complir 40 anys de l’intent de cop d’Estat el 23 de febrer del 1981 i, en un moment en què el populisme ascendeix a tot el món, el Teatre Lliure revisa l’atac que va estar a punt de tornar el país al passat. “És molt important fer pedagogia de la democràcia, no és una tendència innata”, subratlla el director del Lliure, Juan Carlos Martel. I l’encarregat de revisar aquell inquietant dia és Àlex Rigola, que ho fa portant a l’escenari el 23-F segons l’escriptor Javier Cercas. Segons el seu premiat llibre Anatomia d’un instant.

Un Rigola fascinat per la combinació de gèneres que aconseguei­x Cercas, per les històries que revela sobre aquell confús moment, per la manera com humanitza els personatge­s i, sobretot, per descobrir en ell amb llum nova uns protagonis­tes com Suárez, Carrillo i Gutiérrez Mellado el passat dels quals, diu el director, no presagiava que poguessin portar a bon terme la consolidac­ió de la democràcia. Però ho van fer. Van ser una mena d’herois que avui, lamenta, ja no es veuen: “L’heroi clàssic busca el triomf, es manté en les seves posicions. Hans Magnus Enzensberg­er mostra un nou tipus d’heroi al segle XX, el que renuncia, sap desmantell­ar, anar-se’n, abandonar les seves posicions per un bé comú i que segurament acabarà amb la seva autoimmola­ció”, explica Rigola. I Suárez, Carrillo i Gutiérrez Mellado, els tres homes que es van quedar als seus seients mentre sonaven els trets al Congrés, ja formen part, diu, d’aquests herois de la retirada.

En un moment en el qual ha canviat Franco pel Rei però l’estructura del búnquer continua sent franquista, assenyala Rigola, aconseguei­xen en pocs mesos passar a un sistema democràtic. “Són personatge­s molt singulars que busquen el seu propi èxit i en aquesta recerca, escalant posicions, han de prendre decisions capitals per al país. Són falangiste­s, arribistes o comunistes amb sistemes dictatoria­ls. Però arriben a cert poder i es veuen obligats a pactar i renunciar a molt del que buscaven. Suárez veu que toca ser demòcrata i s’ho acaba creient tant que s’acaba jugant la vida”.

Amb quatre actors encapçalat­s per Pep Cruz, amb una gran pantalla amb imatges de l’època, l’obra repassa el 23-F i alhora tota la transició. “Llavors sabien que s’estaven jugant la democràcia i hi va haver en pocs mesos un pacte entre tots. Aquell avenç tan ràpid després ha estat impossible de mantenir, cadascú enrocat en la defensa de la seva part del pastís. Quina llàstima que si en tan poc temps es va fer un canvi tan gran, després en tants anys hàgim fet que la nostra democràcia avancés tan poc. Quan vam voler es va fer malgrat els traumes que representa­va per a una part de la societat”, conclou.

VENDA D’ENTRADES A entradesde­vanguardia.com DES DE 10 € A CLUB VANGUARDIA

 ?? SÍLVIA POCH ?? Pep Cruz i Enric Auquer a 23 F Anatomia d’un instant
SÍLVIA POCH Pep Cruz i Enric Auquer a 23 F Anatomia d’un instant
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain