La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’imperi de Pérez

El president blanc serà reelegit fins al 2025 d’aquí 12 dies si no hi ha rival

- JUAN BAUTISTA MARTÍNEZ

Si no apareix un rival per la via exprés i presenta una candidatur­a vàlida per enfrontar-se a Florentino Pérez, el president blanc quedarà reelegit a la poltrona fins al 2025, a tot estirar, el 15 d’abril. La directiva del Madrid, per ordre del màxim dirigent, va sol·licitar a la junta electoral que obrís el procés per a la convocatòr­ia d’eleccions. Ho va fer Dijous Sant, per sorpresa i en un dia festiu a Madrid. Ahir, també festiu, la junta electoral va marcar el 12 d’abril com a data límit per presentar candidatur­es. Des d’avui i fins aquell dia poden fer un pas endavant els que es vulguin enfrontar a Florentino, si és que hi ha algú. En el cas que només s’hi presenti Pérez, “es procedirà en els tres dies hàbils següents al del tancament del termini de presentaci­ó de candidatur­es” i la reelecció seria oficial entre el 13 i el 15 d’abril. Si hi hagués algun competidor validat, els comicis se celebrarie­n dins un termini màxim de 15 dies, amb el 29 d’abril com a límit.

Les condicions per presentar-se a la presidènci­a del Reial Madrid són draconiane­s i Pérez no ha hagut de passar per les urnes des que va començar la seva segona etapa al capdavant del club, el 2009. Aquell any, el 2013 i el 2017 el poderós

Florentino Pérez va obrir el procés electoral en plena Setmana Santa i per sorpresa

El president va endurir les condicions per presentar-s’hi i no hi ha eleccions des del 2006

president del Madrid no va trobar oposició. No es va presentar ningú i ha pogut anar encadenant mandats.

De fet, els socis del Reial Madrid no exerceixen el dret al vot des del 2006, quan Ramón Calderón es va imposar després de la fugida de Florentino Pérez, que va dimitir després de reconèixer que havia cuidat massa els seus galàctics. Ara Pérez aspirarà al seu sisè mandat, el quart consecutiu. Amb 74 anys continua sent el màxim favorit per continuar al capdavant del Reial Madrid.

Casualment (o no), l’anunci del procés electoral de la junta blanca arriba pocs dies després que el jove empresari Enrique Riquelme (32 anys) insinués en una entrevista a El Confidenci­al la idea de presentar-se a les eleccions del Madrid, però les seves aspiracion­s semblen més a llarg termini que no pas per a unes hipotètiqu­es eleccions aquest 2021. Riquelme, alacantí, és fill d’un dels directius de l’expresiden­t Calderón. És l’amo de l’empresa energètica Cox Energy América, que s’estén per tot Sud-amèrica. Qui va ser president interí el 2009, Vicente Boluda, també ha comentat alguna vegada la seva voluntat de presentar-se a les urnes. Però una cosa és dir-ho, una altra fer-ho realment i, una tercera, aconseguir-ho.

Quan Florentino va tornar al Madrid el 2009 va arrencar un procés que va culminar tres anys després i que va endurir molt i molt les condicions per presentar-se a president. Des del 2012 calen 20 anys d’antiguitat com a soci en lloc de 10, i que el preaval d’un 15% (en aquest cas, 92,8 milions) del pressupost de l’entitat estigui avalat amb el patrimoni personal i no de tercers, i per una entitat espanyola, mai estrangera. Aquesta modificaci­ó radical al seu dia va provocar una demanda d’un grup de quinze socis, però la justícia la va desestimar el 2016. Al club blanc no cal recollir signatures de socis per erigir-se en candidat, al contrari del que passa al Barça. El més normal i el més probable és que Florentino Pérez continuï sense cap problema.

 ?? EMILIO NARANJO / EFE ?? Florentino Pérez va tornar a la presidènci­a del Madrid el 2009
EMILIO NARANJO / EFE Florentino Pérez va tornar a la presidènci­a del Madrid el 2009

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain