La Vanguardia (Català-1ª edició)

Festa basca a La Cartuja

Andoni Zubizarret­a i Roberto López Ufarte analitzen l’esperat derbi de Copa

- DISSABTE, FINAL DE LA COPA DEL REI 2020 ANDER GOYOAGA Bilbao

Van coincidir com a protagonis­tes dels anys d’or del futbol basc durant els vuitanta i, després de penjar les botes, s’han mantingut vinculats a aquest esport. Andoni Zubizarret­a (Vitòria, 1961) i Roberto López Ufarte (Fes, Marroc, 1958) ofereixen una profunda capacitat d’anàlisi, però no amaguen els seus colors. Tots dos vaticinen una final igualada, malgrat que Zubizarret­a aposta per un 2-1 per a l’Athletic i López Ufarte per un 2-3 per a la Reial.

Feia molt que no coincidien o mantenen certa relació?

Andoni Zubizarret­a: Jo crec que en Roberto està més establert a Donosti, i jo vaig fent tombs entre Barcelona, Marsella i Bilbao. Si no hagués estat pel coronaviru­s, de ben segur que ens hauríem vist en algun acte lligat a la final de Copa. Roberto López Ufarte: T’he seguit quan has estat a Marsella, però és veritat que jo estic bastant establert a Donosti, encara que de vegades em trobo a mig camí entre Sant Sebastià i Almeria.

Tres dècades després, a Euskadi encara se’ls recorda per haver format part d’aquell Athletic i aquella Reial que van guanyar, en total, quatre lligues i també les últimes Copes del Rei. Com recorden aquells equips?

A.Z.: Jo crec que els títols de l’Athetic no es poden entendre sense les lligues de la Reial. Ens van ensenyar que guanyar lligues encara era possible, i a partir d’aquell moment van venir els nostres títols. Érem un equip intens, de ritme... Teníem una estructura defensiva potent i bons jugadors de migcamp cap a dalt. Érem un equip molt fort a San Mamés i molt potent en l’estratègia. Diria que érem un equip anglès, sobretot pel ritme, la intensitat i la velocitat de joc.

R.L.U.: Hi havia una molt bona entesa entre els dos equips, de vegades fèiem sopars a meitat de camí, normalment més a prop de Sant Sebastià, a Getaria... Teníem bona relació, encara que després, en el camp, cadascú anava a la seva: allà no hi havia amics. En l’àmbit esportiu, teníem un equip molt equilibrat. Teníem un gran porter, Arconada; una defensadef­ensa, no com ara que puja un lateral i remata l’altre...

A.Z.: Ben dit [rialles].

R.L.U: I al centre del camp teníem de tot: treball, potència, tècnica... Zamora marcava la diferència. A dalt teníem dues torres i si es travava el

“La Reial ens va ensenyar que encara era possible guanyar lligues i després van venir els nostres títols”

LA FINAL “L’equip que aconseguei­xi mantenir la seva personalit­at té moltes opcions de guanyar”

partit els centràvem a ells. Aquell equip jugava molt bé, gràcies sobretot al centre del camp. I després, sobretot, érem tots de casa. Allò va ser una gran victòria de l’Athletic i de la Reial.

Des d’aleshores els dos equips han tingut bons moments. L’Athletic ha jugat diverses finals, fins i tot una de l’Europa League, va ser subcampió de Lliga en el seu centenari, ha jugat Champions i ha guanyat dues Supercopes. La Reial, per la seva banda, després de la Copa que va guanyar el 1987 va arribar a ser subcampion­a en dues ocasions i també ha tingut molt bones plantilles. Tot i això, sembla que els equips històrics més recordats de l’Athletic i la Reial continuen sent aquells. Ara, en canvi, fa la sensació que l’equip que guanyi la final pot agafar el relleu i passar a la història.

A.Z.: Passar a la història segur, això no ha passat mai. Al cap i a la fi, d’una final te’n recordes sobretot si l’has guanyada, i més encara si aquesta final és un derbi. L’equip que guanyi traurà un cert avantatge moral, hi haurà conya... Tot i això, el mecanisme haurà de continuar funcionant, perquè el futbol és molt canviant. Passen 20 anys i et recorden, però el futbol viu del curt termini. R.L.U: El cert és que la Reial està en construcci­ó, encara que això no significa que siguem menys. La Reial vol guanyar la Copa i és veritat que si jugues una final i la guanyes et recorden. Aquesta setmana veig que, més enllà dels mitjans, l’afició se’n continua recordant. A qui guanyi el felicitara­n, però això no vol dir que sigui més. Cada un té el seu estil i la seva filosofia.

A.Z.: Si en qualsevol derbi vols guanyar, en un derbi en què al final et donen una Copa encara més. R.L.U: A més, el que perdi ho passarà

“A la final contra el Barça sé segur que guanyaré i que perdré. M’és difícil triar”

les relacions i va fer la sensació que el ressentime­nt era molt gran. Ara crec que la relació és més bona, encara que continua la rivalitat. En tot cas, és la salsa del futbol i no hi ha problema mentre no arribi a la violència.

Com estan els ànims?

A.Z.: A Bilbao l’ambient s’ha començat a animar aquesta setmana. És una final molt particular, que ve de l’any passat i en la qual esperàvem públic. També és cert que l’animació d’una final està en el viatge: el desplaçame­nt, les reserves, les entrades... A Bilbao hi ha cada vegada més banderes, a Donosti vaig veure que també n’hi havia i a Aretxabale­ta hi havia banderes de la Reial i també algunes de l’Athletic.

R.L.U: Des de Sant Sebastià la meva percepció és que el partit està al 50%, però és una pena perquè fa un any jo no hauria dit que estava al 50%. És cert que en una final no hi ha favorits, però fa un any hauria dit que la Reial estava per sobre. Per tant, crec que a Donosti la gent s’ha començat a posar més nerviosa, especialme­nt després de l’últim resultat. En tot cas, la Reial ha de sortir sense complexos i fer el joc que està habituada a fer. Pots perdre, però no et pots quedar tenallat.

El factor mental serà una de les claus? R.L.U: Mentalment cal arribar molt fort. Qui sigui capaç de competir i d’estar fort mentalment té moltes possibilit­ats de guanyar, a més d’aprofitar les oportunita­ts i no cometre errades al darrere.

A.Z.: Estic totalment d’acord amb en Roberto en la importànci­a que té mantenir la personalit­at de l’equip. El que ho aconseguei­xi tindrà moltes opcions de guanyar; a les finals és més complicat mantenir el teu tipus de joc per la tensió. Jo veig una final al 50-50. No veig l’Athletic més favo

“A la nostra època hi havia molt bona relació entre jugadors, quedàvem per sopar a Getaria”

R.L.U: És veritat que l’Athletic fa la sensació de tenir més fortalesa en l’aspecte defensiu, especialme­nt des que va arribar Marcelino. La Reial té aquell joc que de vegades depèn excessivam­ent de Silva. Encara que l’Athletic també té Muniain, que ha fet un pas endavant, Raúl García, que sap jugar aquests partits, o Williams. Si la Reial té la possessió i porta el partit on vol, té moltes opcions.

En tot cas, l’endemà serà dur per a l’afició que perdi...

R.L.U: Se sol dir que cal guanyar com sigui, i la veritat és que en aquest cas el que perdi ho passarà malament. Sobretot els aficionats. Em fa molta pena la sensació que quedarà per a qualsevol dels equips que perdi. El profession­al s’haurà de refer perquè, a més, tot seguit hi ha un altre derbi a la Lliga.

A.Z.: El profession­al ha de tornar a la feina i allò queda allà . El tema és diumenge al matí: qui sortirà a prendre el primer tallat del matí i qui no sortirà al carrer per més bo que faci.

En dues setmanes hi ha una altra final de Copa en què participa l’Athletic, en aquest cas contra el Barça. A qui donaran suport? A.Z.: Quan l’Athletic jugava les finals dels últims anys contra el Barça em lamentava perquè no li toqués cap altre rival. I va i juga contra la Reial... Tinc la sensació que la segona final inclou la primera. Si guanyes et poses en una situació d’alegria i convencime­nt, mentre que si perds et deixa tocat. El Barça està trobant el seu ADN, els seus elements de joc i Messi. També és veritat que en aquesta Lliga tan rara li hem vist partits més espessos, sobretot contra equips que juguen molt enrere i et deixen poc espai. La por que em fa per a l’Athletic és que els clubs com el Barça, en temporades com aquesta, sempre buscaran algun títol per salvar l’any.

Però, qui prefereix que guanyi?

“Mentalment cal arribar molt fort a aquesta final i després ser capaç de competir”

“Firmaríem ara que la Reial guanyés la primera, i l’Athletic, la final contra el Barça”

 ?? ANA JIMÉNEZ ??
ANA JIMÉNEZ

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain