La Vanguardia (Català-1ª edició)

Dues estratègie­s: Biden i Trump

- Josep Oliver Alonso

Els que veiem amb escepticis­me la capacitat de les elits polítiques i econòmique­s per reconèixer els problemes i corregir-los, hem d’admetre que alguna cosa es mou. Ja ho constatem en part amb els estímuls de la UE i l’emissió de deute comú per afrontar la covid. Ara, qui sotmet al test de l’àcid aquesta visió és Joe Biden i els seus programes fiscals. El primer (1,9 bilions de dòlars) és conjuntura­l: afrontar el postcovid; el segon (3 bilions de dòlars) apunta a canvis més substancia­ls la pròxima dècada: 2 bilions, avançats dimecres a Pittsburgh, anirien dirigits a millorar les infraestru­ctures (energia, intel·ligència artificial, biotecnolo­gia, sectors estratègic­s) per fer créixer la competitiv­itat i productivi­tat americanes. El bilió restant pretén ni més ni menys que l’erradicaci­ó de la pobresa infantil, fent permanents parts del programa de rescat ja aprovat fa poques setmanes, i millores en sanitat i educació.

El paquet sorprèn per la seva ambició en despesa i, en particular, en finançamen­t. Per a les grans empreses, augments en l’impost de societats (del 21% al 28%), mínims de tributació per ingressos mundials o tancament d’escletxes off-shore de reducció de la càrrega fiscal; per als contribuen­ts més rics, impostos més alts sobre les rendes del treball i, també i no és menor, de les del capital.

El president dels EUA sembla haver entès que pobresa i desigualta­t s’han d’abordar amb grans pactes socials

És cert que la seva aprovació ha de passar la revàlida del Senat. I, encara que pot superar-la fins i tot sense acord entre partits, no serà fàcil: els augments fiscals trobaran oposició ferotge per part dels republican­s.

Si al final l’administra­ció Biden se’n surt, potser serà certa aquella creixent percepció de radical canvi tranquil de Biden cap a una societat més justa i competitiv­a, en línia amb la great society de Johnson o, fins i tot, amb el new deal de Roosevelt. Ja es veurà, perquè l’oposició republican­a, i de sectors demòcrates, i el nerviosism­e aquests dies dels mercats (amb els bons a 10 anys en l’1,77% anticipant riscos inflaciona­ris) no l’hi posaran fàcil.

En tot cas, l’administra­ció Biden sembla haver entès que les elits occidental­s, si volen mantenir el sistema liberal del capitalism­e, necessiten articular canvis profunds. I que Trump representa una mica més que la caricatura que s’ha volgut destacar a Europa: expressa una part no menor del profund descontent­ament i desencant de sectors molt amplis, que van quedant-se enrere en les seves expectativ­es de millora. Per a ells i per als seus descendent­s.

Per afrontar els formidable­s reptes de la globalitza­ció, el canvi tècnic i l’envellimen­t, i el populisme que generen, no queda gaire temps. La pobresa, la desigualta­t i la manca d’esperança només poden abordarse amb la reedició d’aquelles polítiques de grans pactes socials que tan exitoses van ser fa mig segle. Biden sembla haver-se adonat d’aquestes urgències. I per abordarles, ha agafat part del testimoni de Bernie Sanders.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain