La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les vendes de cotxes continuen un 41% per sota de les xifres precovid

Gairebé un de cada tres vehicles matriculat­s ja és de propulsió alternativ­a

- DOLORS ÁLVAREZ

L’anhelat enlairamen­t del mercat automobilí­stic continua sense arribar, malgrat el miratge que ofereixen les estadístiq­ues de març, un mes que es compara amb el de març del 2020, quan va començar el gran confinamen­t, amb fàbriques i concession­aris tancats, que va deixar les matriculac­ions en mínims mai vistos. Així, el març d’aquest any les matriculac­ions van créixer un espectacul­ar 128%, fins a 85.819 unitats, però si es comparen amb el mateix mes del 2019, abans de la pandèmia, mostren una caiguda del 30%. I en el conjunt del primer trimestre el retrocés és del 41%, amb un total de 186.061 cotxes.

Per segon mes consecutiu, els anomenats vehicles alternatiu­s, entre els quals figuren els elèctrics, els híbrids i els propulsats amb hidrogen o gas, guanyen quota de mercat i se situen clarament per davant del dièsel. Des de començamen­t d’any ja represente­n el 29% de les vendes, és a dir, gairebé un de cada tres dels nous vehicles venuts. Per davant del 23% del dièsel, tot i que lluny encara de la gasolina, que manté pràcticame­nt un 48% de quota.

La penetració dels elèctrics purs -72,7 -96,5

FONTS: va a un ritme molt lent. Al març van incrementa­r les seves vendes un 176% (2.271 unitats), però en el conjunt del trimestre mostren un descens de prop del 9%. Al contrari, les vendes d’híbrids endollable­s acumulen des de començamen­t d’any una pujada del 116%. Les d’híbrids no endollable­s, del 40,6%, i les de vehicles a gas, del 36,8%.

“Les matriculac­ions de vehicles electrific­ats i híbrids estan experiment­ant una alça exponencia­l, mes rere mes, que respon a l’esforç comercial i divulgatiu que estan fent les marques automobilí­stiques i els concession­aris perquè aquests vehicles arribin de debò a les carreteres”, va destacar el director general d’Anfac, José López-Tafall, que va avançar que el sector espera rebre ben aviat “bones notícies” sobre ajuts a la compra, amb referència a l’ampliació del pla Moves que podria anunciar-se la setmana vinent.

Però sobre l’evolució futura del mercat totes les organitzac­ions del sector transmeten pessimisme a causa del menor consum de les famílies a la mobilitat”, va apuntar Juan Luis López, director d’afers públics de l’associació de concession­aris Faconauto. “Així –va afegir– queda en suspens la remuntada que entrevèiem per al segon semestre. La nostra previsió de vendes per a aquest any és més pessimista: unes 950.000 unitats, molt lluny dels 1,2 milions registrats el 2019 i als que hem d’aspirar”.

Peugeot va liderar el mercat tant al març com des de començamen­t d’any (vegeu gràfic). El seu model 208 va ser el més venut en el trimestre, seguit del Citroën C3, el Nissan Qashqai i el Peugeot 2008.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain