La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els pagaments als afectats per ERTO es flexibilit­zen

L’IRPF es podrà ingressar en sis terminis fins al desembre

- REDACCIÓ

El Ministeri d’Hisenda aprovarà en els propers dies un canvi normatiu per permetre fraccionar el pagament de l’IRPF durant sis mesos, i sense l’habitual càrrec d’interessos, a totes aquelles persones que s’haguessin vist immerses en el 2020 en un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO).

Els contribuen­ts afectats per un ERTO tindran de termini des del 20 de juliol fins al 20 de desembre per al pagament dels seus tributs, segons una informació avançada divendres passat pel diari El País. Fins ara, la llei exigia la presentaci­ó de declaració de la renda quan els rendiments del treball fossin inferiors als 22.000 euros si procedeixe­n d’un sol pagador, però ara, si n’hi ha més d’un, com en cas dels afectats per un ERTO, la xifra baixa als 14.000 euros, si s’han ingressat més de 1.500 euros pel segon i restants pagadors. L’Agència Tributària va apuntar la setmana passada que aquest any hi haurà uns 327.000 nous declarants que compleixen amb aquests supòsits.

Els ajuts per ERTO tributen com a rendiments del treball que realitza un pagador diferent

L’Agència Tributària calcula que aquest any hi haurà uns 327.000 nous declarants

a l’ocupador, que és el Servei Públic d’Ocupació (SEPE, segons les sigles en castellà).

Les retencions mensuals de l’IRPF incloses en les nòmines durant l’exercici anticipen de forma aproximada el que correspon al fisc i després, en la declaració de la renda, s’ajusten els comptes. En el cas del SEPE, no està obligat a aplicar aquelles retencions si els imports són inferiors als 14.000 euros, tret que el contribuen­t ho hagi sol·licitat.

Això significa que la declaració de la renda pot sortir a ingressar (paga el contribuen­t) si la retenció ha estat més baixa del que corresponi­a, ja que l’impost grava la suma de tots els rendiments del treball. Per això, l’Agència Tributària està remetent cartes informativ­es als nous declarants en les quals els informa que podran optar per fraccionar el pagament en sis parts iguals sense interessos si la declaració li surt a pagar: el primer serà el 20 de juliol i l’últim, el 20 de desembre. L’opció està oberta a tots els contribuen­ts que van tenir un ERTO el 2020, també als que no són nous declarants. Aquesta novetat serà aprovada per una ordre ministeria­l que es publicarà en els propers dies.

D’altra banda, els 460.000 beneficiar­is de l’ingrés mínim vital també estaran obligats a presentar la declaració de l’IRPF. La prestació està exempta, però és necessari declarar com a rendiments del treball els imports que superin els 11.279,39 euros (1,5 vegades l’Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples, Iprem) si, a més de l’ingrés mínim, es perceben altres ajuts per a col·lectius vulnerable­s.

Per la seva banda, la deducció per maternitat també tindrà algunes modificaci­ons. En concret, aquelles mares que hagin estat en ERTO amb la suspensió total de la jornada no tindran dret a la deducció durant el període que hagin estat en aquella situació.

 ?? ANA ESCOBAR / EFE ?? Els ERTO han estat més durs de suportar pel mal funcioname­nt del SEPE
ANA ESCOBAR / EFE Els ERTO han estat més durs de suportar pel mal funcioname­nt del SEPE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain