La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’OPEP augmentarà la producció de petroli abans de l’estiu

- PIERGIORGI­O M. SANDRI

Hi haurà més petroli al mercat quan la majoria als països occidental­s s’estigui preparant per a les pròximes vacances estivals. El càrtel dels països exportador­s OPEP, al costat d’altres països encapçalat­s per Rússia (el que s’anomena en l’argot OPEP+), va acordar augmentar gradualmen­t la producció de petroli entre maig i juliol per subministr­ar més cru a l’economia mundial en procés de recuperaci­ó després de la caiguda del 2020. És cert que es tracta d’un augment modest, però que pot anticipar la futura millora del cicle a mesura que avanci la vacunació.

En concret, el pla suposa obrir l’aixeta a 350.000 barrils per dia al maig, afegir el mateix volum novament al juny i augmentar a 440.000 barrils per dia al juliol.

Perquè se’n facin una idea, quan va esclatar la pandèmia i les cotitzacio­ns es van enfonsar fins al terreny negatiu, es va optar per tancar l’aixeta de l’oferta de forma dràstica, fins al punt que encara hi ha uns set milions de barrils diaris que s’han quedat al subsol. Així que queda encara molt camí per recórrer abans de tornar als nivells d’oferta anteriors al coronaviru­s.

No obstant això, el mercat no pensava que l’aliança de productors hauria estès les actuals retallades almenys fins al maig, ja que el barril sembla haver-se estabilitz­at en els seixanta dòlars i encara plana l’amenaça d’una quarta onada de la pandèmia en diversos països europeus. “Augmentar la producció en aproximada­ment 1 milió de barrils per dia durant tres mesos quan s’espera que la demanda augmenti en aproximada­ment 3 milions de barrils per dia durant el mateix període no és baixista”, va declarar Roger Diwan, vicepresid­ent d’IHS Markit, en el sentit que el modest gest de l’OPEP+ difícilmen­t enfonsarà els preus en haver-hi un cert desequilib­ri en el mercat. De fet, el Brent va pujar ahir més del 2%, per damunt dels 64 dòlars.

De totes maneres, l’aliança vol mantenir els preus sota control per evitar que les tensions inflacioni­stes creixin als països consumidor­s, en un moment en què els estímuls fiscals i monetaris estan en nivells de rècord.

Al seu recent informe de previsions, l’Agència Internacio­nal de l’Energia va assegurar que la demanda mundial de petroli trigarà dos anys a tornar als nivells assolits abans de la pandèmia de coronaviru­s.

L’increment, d’un total d’un milió i mig de barrils fins al juliol, és modest: regna la prudència

 ?? . ?? Els països augmentara­n l’extracció de cru
. Els països augmentara­n l’extracció de cru

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain