La Vanguardia (Català-1ª edició)

ACS ven gran part del seu negoci industrial a Vinci

El gegant francès pagarà 4.900 milions per la filial Cobra

- A. RODRÍGUEZ DE PAZ

Es confirma el gir estratègic d’ACS. El grup empresaria­l de Florentino Pérez va comunicar aquest dijous a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMC) la venda al gegant europeu de les infraestru­ctures Vinci de la major part de la seva divisió industrial. ACS rebrà entre 4.930 i 4.980 milions d’euros per la filial Cobra, un dels puntals del grup, amb forta implantaci­ó en el negoci de les renovables.

ACS i Vinci van firmar un acord que, segons detallen les parts, inclou la venda d’activitats d’enginyeria i obres, a més de les participac­ions en vuit concession­s o contractes de col·laboració publicopri­vada de “projectes principalm­ent d’energia, així com també la plataforma de desenvolup­ament de nous projectes en el sector d’energia renovable”. Els primers contactes entre els dos conglomera­ts empresaria­ls es van confirmar el mes d’octubre passat, quan Vinci va posar damunt la taula una oferta no vinculant de 5.200 milions d’euros. Quan es va fer públic l’interès del gegant francès, les accions d’ACS es van créixer un 24%, ressenya Reuters.

Amb aquesta compra, Vinci, conegut sobretot per les concession­s en autopistes i aeroports, aspira a consolidar el seu perfil en projectes d’energies fotovoltai­ques i eòliques. Es tracta d’un “gran desenvolup­ament estratègic”, amb la intenció d’arribar a convertir-se en un “actor mundial en enginyeria, obres i serveis en el sector energètic”, va destacar el gegant francès.

Queden fora de l’operació la filial d’ACS Zero-e –amb plantes fotovoltai­ques a Espanya, que ja controla majoritàri­ament la petroliera Galp– i unes altres quinze concession­s, que seran segregades abans que s’executi l’acord amb Vinci. En concret, l’acord estableix que el gegant francès pagui una part fixa de 4.200 milions d’euros. A més, hi ha dos pagaments variables. D’una banda, Vinci abonarà al grup que presideix Florentino Pérez entre 730 i 780 milions d’euros com a

“compensaci­ó per la caixa de la companyia, l’import exacte de la qual es definirà en funció dels resultats del perímetre venut a la data d’execució de la compravend­a”. També estableixe­n un pagament màxim de 600 milions, a raó de 20 milions per cada mig gigawatt desenvolup­at per la divisió industrial entre el 31 de març del 2021 i fins als 7 anys següents.

ACS i el grup francès crearan una aliança d’empreses a la qual aportaran, a preu de mercat i una vegada que estiguin acabats, connectats a la xarxa i a punt per produir, tots els actius renovables que desenvolup­i la divisió industrial, com a mínim, durant vuit anys i mig. Vinci tindrà un 51% de drets i ACS el restant 49% de l’esmentada empresa, “un element essencial” de la creació de valor de la transacció.

L’operació suposa un gir estratègic de gran importànci­a en el grup presidit per Florentino Pérez

 ?? XAVIER CERVERA ?? El grup francès vol reforçar la seva posició en el negoci de renovables
XAVIER CERVERA El grup francès vol reforçar la seva posició en el negoci de renovables

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain