La Vanguardia (Català-1ª edició)

Aquest any ja hi ha hagut uns 40 assassinat­s al camp d’Al Houl

- AL ROJ (SÍRIA) Servei especial

Dos anys enrere, les forces de Síria Democràtiq­ues avalades per la coalició internacio­nal contra l’Estat Islàmic (EI) recuperave­n Bagouz, un petit bastió al sud-est de Síria envoltat pel riu Eufrates i la frontera iraquiana. Aquest era l’últim territori que quedava en mans de l’anomenat califat. La majoria de famílies que s’amagaven allà, especialme­nt les dones i nens, ja que la majoria d’homes van acabar a les presons, van ser traslladad­es a Al Houl, el camp més gran en control dels kurds.

Des d’aquell moment el camp va passar a convertir-se en un mal de cap per a les autoritats del nordest de Síria. L’EI havia perdut el seu territori però la seva ideologia continuava intacta en la ment de milers de persones que havien tornat a quedar reunides en camps o presons. Els assassinat­s es van fer habituals, 40 aquest any.

Això va portar que fa exactament una setmana les forces de seguretat van iniciar una operació amb més de 5.000 homes i dones destinada a buscar integrants de l’EI en la totalitat del camp d’Al Houl, que a més de 12.000 dones i nens estrangers, que habiten un annex del camp, també acull 20.000 sirians i 31.000 iraquians.

L’objectiu d’aquesta campanya liderada per les Forces de Síria

Democràtic­a i les forces de seguretat interna del Nord-est de Síria, Asayish, era desmantell­ar les cèl·lules que operen en el camp i restablir la seguretat amb l’objectiu que les organitzac­ions humanitàri­es puguin donar el suport que es necessita amb urgència. Divendres les autoritats van presentar el balanç de l’operació que va incloure el decomís d’armes, explosius i la captura de 125 integrants de cèl·lules d’EI, 20 d’ells capitostos. Més de 40 dones van caure en la batuda.

“La comunitat internacio­nal ha de prendre mesures per ajudarnos abans que aquests camps siguin un problema més gran i explotin. Llavors el món sencer es veurà afectat”, va assegurar Kino Gabriel, portaveu de les FSD. Durant les inspeccion­s van trobar almenys un túnel i tendes de campanya destinades a l’adoctrinam­ent i entrenamen­t. En un missatge de veu enviat divendres des del camp d’Al Houl després de presentar el balanç d’aquesta campanya, Gabriel va destacar tres requerimen­ts urgents de les autoritats locals per evitar que la situació en els camps continuï empitjoran­t: crear el mecanisme perquè els integrants de l’EI i les seves famílies puguin anar a judici, donar més suport als programes de rehabilita­ció i, per damunt de tot, repatriar aquestes famílies als seus països.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain