La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’home que va atacar el Capitoli amb el cotxe tenia problemes mentals

- WASHINGTON Correspons­al

Un home consumit pels seus problemes mentals, addicció als tranquil·litzants i una profunda religiosit­at. És el perfil traçat per familiars i amics de Noah Green, l’individu abatut a trets divendres per la policia després d’envestir el seu cotxe contra una de les barreres d’accés al Capitoli dels Estats Units i atacar els agents amb un ganivet. Un dels policies implicats en l’atac, William Billy, un veterà amb 18 anys de servei al cos, va morir poc després com a conseqüènc­ia de les ferides sofertes. L’altre està hospitalit­zat. Green, de raça negra i de 25 anys d’edat, va ser declarat mort quan va arribar a l’hospital.

El seu germà Brendan temia que pogués fer alguna cosa des que dijous va abandonar violentame­nt l’apartament que compartien a Virgínia i li va enviar un missatge de comiat, ha explicat a The Washington

Post. Deia que anava a viure al carrer però menys de 24 hores després va aparèixer a Washington i va envestir amb el cotxe una de les barricades d’accés al Congrés. Tot i que la presència d’un ganivet en l’escena de l’atac va cridar l’atenció, la policia va descartar des del primer moment el mòbil terrorista.

Els companys dels primers anys d’universita­t de Green el recorden com un estudiant i un atleta model, durant els últims anys patia atacs paranoics. Acusava els seus excompanys de la universita­t d’haver-lo drogat amb Xanax. Era addicte al medicament, tenia al·lucinacion­s, palpitacio­ns i pensaments suïcides, segons el seu germà. Creia que el Govern i la CIA l’espiaven i que l’havien utilitzat per fer experiment­s contra la seva voluntat. Durant els últims anys s’havia fet seguidor de Louis Farrakhan, líder del grup separatist­a islàmic afroameric­à Nació de l’Islam.

L’agent Evans, recordat pels seus amics i familiars com un home afectuós i bromista, va ser un dels dos policies que a la una del migdia de divendres vigilaven la barrera contra la qual Green va encastar el cotxe. No està clar si va morir com a conseqüènc­ia de les ferides sofertes en l’atropellam­ent o per les assestades per l’individu amb el ganivet que portava. Evans, qualificat d’heroi pels líders del Congrés i el president Joe Biden, és el segon membre de la policia del Capitoli que mor aquest any en acte de servei. Colpejat amb un extintor pels manifestan­ts pro-Donald Trump que van irrompre a l’edifici el 6 de gener, l’oficial Brian Sicknick va resultar mort. L’assalt va provocar l’aixecament d’un perímetre de seguretat sense precedents al voltant del complex del Congrés. Els plans per aixecar-lo han quedat ara en l’aire.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain